Na današnji dan leta 1985 je umrl Franc Jenčič, inovator, kemijski inženir, avtor analitske tehtnice, pobudnik ustanovitve finomehaničnega oddelka v Centralnih rudniških delavnicah, iz katerega je nastala tovarna Mehanika. Za ZN je v Nemčiji pregledoval kemijske laboratorije. Bil je zaslužen, da je bila Sava vsak dan bolj čista za 500 ton premogovega prahu.

Mlada leta

Franc Jenčič se je rodil 23. avgusta 1910 v Makarski (Hrvaška). Njegova družina se je zaradi očetovega poklica, bil je gozdarski inženir, večkrat selila. Osnovno šolo je obiskoval v raznih krajih (Višnja Gora, Kranj). Po končani gimnaziji v Kočevju se je vpisal na Elektrotehniško fakulteto v Ljubljani. Po dveh letih študija si je med počitniškim delom v gozdu poškodoval oko. Zaradi te poškodbe študija elektrotehnike ni več nadaljeval. Po zdravljenju je leta 1936 nadaljeval študij na Kemijski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1941 diplomiral.

TDP

Še kot študent je pri takratni TPD (Trboveljski premogokopni družbi) fizikalno in kemično raziskal glino v odplakah separacije. Preučeval je, kako bi lahko iz gline izločili premogov prah. Uspelo mu je, zato so lahko preuredili nove čistilne naprave na separaciji Trbovlje. S tem so povečali pridobivanje premogovega prahu za 450 do 500 ton na dan. Poleg večjega izplena so bistveno prispevali tudi k bolj čisti Savi.

Inovator

Po diplomi se je zaposlil v Cementarni Trbovlje kot vodja laboratorija. Po končani vojni se je zaposlil v novoustanovljenem rudarskem kemijskem laboratoriju pri Rudniku Trbovlje, ki ga je vodil do upokojitve. Opravljal je tudi strokovne aktivnosti za celo področje Jugoslavije. Začetne težave v tem laboratoriju so bile med drugim tudi pomanjkanje opreme. To ga je pripeljalo do tega, da se je sam lotil izdelave potrebne opreme. Najprej je izdelal analitsko laboratorijsko tehtnico.

Analitske tehtnice

S tem je dal takratnemu vodstvu rudnika pobudo za ustanovitev finomehaničnega oddelka v Centralnih rudniških delavnicah. Iz tega oddelka je nastala tovarna Mehanika. Analitske tehtnice, ki so jih izdelovali, so bile tako cenjene, da je bila proizvodnja prodana leto vnaprej. Naročniki so bili med drugim razna ministrstva v Beogradu, univerzi v Zagrebu in Beogradu ter številna podjetja. Po nekaj letih so proizvodnjo tehnic prenesli v podjetje Tehtnica v Železnikih, ki se je uspešno ukvarjalo s proizvodi za tehtanje.

Leta 2012 je RCR Zagorje ob asistenci Kluba ljubiteljev tehnike iz Trbovelj izdal brošuro Jakoba Medveška z naslovom Analitska tehnica. V njej je avtor zapisal več o Francu Jenčiču in njegovem delu. Med drugim ob branju izvemo tudi to, da je poleg analitske tehnice je leta 1924 izdelal baterijski radijski sprejemnik in ga vgradil v avtomobil veleposestnika in trgovca Loserja. Izdeloval je tudi fotografske plošče velikega formata. Leta 1950 je prejel racionalizatorsko spričevalo, ki mu ga je podelil zagorski rudnik za novo usedalno napravo za pridobivanje premogovega prahu (50 ton na dan), ki ga je prej odplaknilo v reko Savo.

Cenjen strokovnjak

Imenovan je bil za delegata Združenih narodov za pregledovanje kemijskih laboratorijev v Zahodni Nemčiji. V Nemčiji so mu celo nudili katedro za predavanje na univerzi. Bil je tudi tehnični pooblaščenec in strokovni izvedenec Inštituta Milan Vidmar ter republiški preglednik za vročevodno parno tehnologijo in tehnološke vode v termoelektrarnah.

Franc Jenčič je umrl 24. februarja 1985 v Trbovljah.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Jakob Medvešek (2012): Analitska tehtnica, Zagorje ob Savi, Regionalni center za razvoj, Kljub ljubiteljev tehnike Trbovlje

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, 2017


 

Prejšnji članekDevet prometnih nesreč
Naslednji članekDanes dogaja