Dr. Janez Drnovšek je bil drugi predsednik Republike Slovenije med letoma 2002 in 2007, drugi predsednik Vlade RS v mandatu med letoma 1992 in 2002, od leta 1989 do 1990 pa je bil tudi 13. predsednik nekdanje skupne države Jugoslavije.

Dr. Janez Drnovšek, zagorski rojak in častni občan Občine Zagorje ob Savi, se je rodil 17. maja 1950 v Celju. Mladost je preživel v Kisovcu v zagorski občini, obiskoval je OŠ Toneta Okrogarja  v Zagorju, potem pa se je šolal na Gimnaziji Trbovlje. Po diplomi iz ekonomije se je zaposlil v podjetju IGM Zagorje. V 80 letih je bil direktor Ljubljanske banke v Trbovljah. Na približku »neposrednih« volitev je leta 1989 presenetljivo, predvsem s pomočjo mladih, premagal favoriziranega kandidata vladajoče Zveze komunistov Marka Bulca in postal član Predsedstva Jugoslavije. Takratni kolektivni državni vodstveni organ v bivši skupni državi je kot predsednik vodil eno leto od 15. maja 1989.

Drnovšek ni bil tipični politik, njegovo delo in vodenje se je v marsičem razlikovalo od ostalih sopotnikov v politiki. Zaradi skromnosti in izjemnega političnega instinkta so ga cenili sodobniki doma, še bolj pa v tujini. Bil je pravzaprav zadnji slovenski politik z večjo vlogo v mednarodnem prostoru. Marca 2004 je bil imenovan za častnega senatorja Evropske akademije znanosti in umetnosti.

Drnovšek je imel izjemno pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije in pri gradnji samostojne države. Preden je postal predsednik države, je bil osem let predsednik vlade Republike Slovenije.

Od leta 1992 je vodil stranko LDS. 30. januarja 2006 je po 14 letih formalno izstopil iz stranke. Kot razlog je navedel, da se želi popolnoma posvetiti novoustanovljenemu civilno-družbenemu Gibanju za pravičnost in razvoj.

SLOVENIJA,BRDO PRI KRANJU, 26.04.2007 , 26. APRIL 2007
portret Janez Drnovsek
Foto:srdjan Zivulovic/BOBO

Drnovšek je napisal nekaj izjemno odmevnih knjig. Leta 1996 je izšla knjiga Moja resnica, leta 2006 knjige Misli o življenju in zavedanju, Zlate misli o življenju in zavedanju, Bistvo sveta, leta 2007 pa Pogovori.

Po boju z boleznijo je umrl 23. februarja 2008 na Zaplani, kjer je živel zadnja leta, pokopan je na pokopališču v Zagorju. Po njegovi smrti je Občina Zagorje po njem imenovala mestni park in tam postavila tudi spomenik, ki ga je izdelal Mirsad Begić.

Dr. Drnovšek je imel vedno poseben odnos do rodnega Zasavja, posebej do Zagorja. V njegovem kabinetu je vedno nekdo bdel nad razvojem njegovega Zasavja, ki ga je tudi redno obiskoval in skušal vplivati na hitrejši razvoj. Še vedno ostaja ena najbolj spoštovanih in karizmatičnih slovenskih političnih osebnosti.

Savus

Foto: Srdjan Živulović / BOBO, Branko Klančar