Po osmem marcu, prazniku žensk, danes praznujejo še moški. Dan mučenikov obeležujemo v spomin na skupino pogumnih vojakov, ki so raje umrli, kot da bi izdali svojo vero.

Dogodek, zaradi katerega danes praznujemo dan mučenikov, se je zgodil za časa vladavine cesarja Licinija. Cesar je po sporu s Konstantinom I. Velikim vsem kristjanom zaukazal spreobrnitev. Enak ukaz je doletel vojake, neupoštevanje pa bi jim prineslo smrtno kazen.

Ukazu se je leta 320 junaško uprlo štirideset vojakov elitne legije XII Fulminata. Odvzeli so jim oblačila in jih 9. marca, v najhujši zimi, v bližini mesta Sebaste (današnjega mesta Sivas v Turčiji) odpeljali do tamkajšnjega zmrznjenega ribnika ter jih vrgli vanj.

Licinij naj bi ob ribnik namestil kopel s toplo vodo, namenjeno vojakom, ki bi se odpovedali svoji veri. Eden od vojakov si je premislil in iz ribnika skočil v toplo kopel, a je zaradi nenadne spremembe temperature umrl. Tako bi danes obeleževali spomin na 39 mučenikov, če ne bi eden od stražarjev, ki so stražili vojake, odvrgel svojih oblačil in se jim pridružil v ribniku.

Tradicionalno darilo za dan mučenikov so slive, nataknjene na suhe veje s trnjem, in klobasa.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekSum kaznivega dejanja v CEROZU
Naslednji članekO erotičnih igračkah za ženske