V Hrastniku se je na današnji dan leta 1892 rodil Alojz Hofbauer, učitelj, šolski upravitelj, pedagog, športnik, kulturnik, gasilec, graditelj, humanitarec, napredni borec za delavske pravice.

Alojz Hofbauer se je rodil 19. junija 1892 v Hrastniku očetu Jožefu in mami Antoniji Hofbauer. Doma so imeli gostilno in trgovino, Alojz pa je postal učitelj. Kot šolski upravitelj in pedagog je v letih 1912 do 1951 učil na Dolu pri Hrastniku, v Turju in v Hrastniku. Društveno je bil aktiven kot telovadec Sokola, pevec, glasbenik, odrski igralec, knjižničar, amaterski zgodovinar in etnolog, gasilec.

Izkazal se je kot zavzet graditelj narodnega doma v Hrastniku, aktivno je sodeloval pri gradnji vodovoda, elektrifikacije, letnega kopališča. O njegovem socialnem čutu priča šolska kuhinja za revne otroke v času velike gospodarske krize, aktivno je podpiral tudi delavce pri stavkah. Leta 1934 ob veliki gladovni stavki je rudarje pričakal pred rovi s čajem. Zaradi naprednih idej in skrbi za delavce pri šolskih oblasteh ni bil dobro zapisan.

Med drugo svetovno vojno so ga Nemci izselili v Srbijo, kjer je organiziral pomoč za slovenske vojne ujetnike in pozneje partizane. Po vrnitvi v Hrastnik je nadaljeval s poučevanjem in zbiranjem zgodovinskega in etnološkega gradiva o hrastniški preteklosti. V šestnajstih letih po upokojitvi leta 1951 je organiziral krajevno, šolsko, medvojno in steklarsko muzejsko zbirko in pripravil več zgodovinskih razstav. Življenje v Hrastniku je redno spremljal, pisal je kroniko dogodkov in dopisoval v različne časopise.

Za svoje delovanje je bil leta 1970 nagrajen z občinskim priznanjem zaslužni občan. V hrastniškem muzeju je postavljena stalna razstava o njem in njegovem delu.

Alojz Hofbauer je umrl 12. maja 1972 v Hrastniku.

Savus

Foto: CZ.si

Viri in literatura:

Marko Planinc: Letopis 1999, Hrastnik 1999

Vodič po zbirkah hrastniškega muzeja, Hrastnik 1999

Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik, Alojz Hofbauer, Celjskozasavski.si

Roman Rozina, Zasavski rokovnik 2006


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekHana Strakušek popravila državni rekord