Albin Planinc je mladost preživel v Brišah, v najstniških letih pa se je preselil v Ljubljano. Njegova blesteča šahovska kariera žal ni trajala dolgo, saj ga je psihična bolezen, zaradi katere je imel težave s koncentracijo, oddaljila od večjih šahovskih turnirjev.

Albin Planinc se je rodil 18. aprila 1944 v revni družini v Brišah, kjer je živel sam z materjo, v najstniških letih se je preselil v Ljubljano. Ob Milanu Vidmarju, Vasji Pircu in Brunu Parmi spada med štiri najboljše slovenske šahiste vseh časov. Leta 1969 je osvojil prvi Vidmarjev memorial, s čimer si je zagotovil nastop na najprestižnejših turnirjih. Leta 1970 je osvojil turnirja v Varni in Čačku, leta 1972 pa je dosegel naslov šahovski velemojster. Leta 1973 si je delil zmago na amsterdamskem turnirju IBM, leta 1974 pa je na 21. šahovski olimpijadi z jugoslovansko reprezentanco osvojil srebrno medaljo.

Zaradi psihične bolezni je moral že pri petintridesetih letih končati svojo kariero. Že v zadnjih letih aktivne kariere je imel težave s koncentracijo, zato je občasno še dosegel kakšno odmevno posamično zmago, na večjih turnirjih pa se od leta 1974 ni uspel uvrstiti med prvo trojico. Starost je preživel v domu za upokojence v Mengšu, v samoti in umaknjen iz javnosti. Umrl je 11. decembra 2008 star štiriinšestdeset let, pokopan je na ljubljanskih Žalah.

Savus

Foto: Wikipedija

Viri in literatura

Wikipedija


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekDrevesa na cesti in požar