Soba se nahaja na varovanem oddelku v enoti Rožmarin in je namenjena stanovalcem z demenco in tudi ostalim. Multisenzorna soba ali snoezelen je prostor, koristen za osebe s telesno in duševno okvaro, motnjami pozornosti, senzornimi okvarami, z demenco in starejše osebe, ki se težko vključijo v socialno okolje.
Snoezelen je aktivnost, pri kateri se koristi čutna terapija.  Spodbuja se  senzibilnost čutil, s katerimi oseba sprejema informacije iz okolja, jih organizira in interpretira  ter omogoča pozitivno reakcijo. Vsi predmeti, ki se nahajajo v prostoru, spodbujajo prijetno počutje in sproščanje, saj omogočajo stimulacijo čutov in doživetji s pomočjo svetlobe, zvoka, vonja in otipa. Terapija se izvaja skupinsko ali individualno pod vodstvom delovnega  terapevta.

V prostoru je potrebno ustvariti mirno in prijetno vzdušje, kar dodatno vpliva na sprostitev. »Vpliv snoezelna se kaže v izboljšanem delovanju imunskega sistema, manj depresij in tesnobe, izboljša se samopodoba in bolj smo sproščeni,« je povedala diplomirana delovna terapevtka v domu Petra Potisek.

ZT

Prejšnji članekZasavski brigadirji slavili
Naslednji članekDewesoft kupil Iskro