ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Mostovi Maše Mlinarič

Knjiga Mostovi vseh realnosti je druga napisana knjiga Maše Mlinarič, a prva izdana. Prvo knjigo je napisala v 9. razredu osnovne šole. Zgodba prve knjige, ki je nastala po njenem bivanju v Veliki Britaniji, se  dogaja v Londonu, enako kot zgodba v knjigi, ki jo je predstavila v okviru domoznanskih večerov v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah.
Zase trdi, da je dekle, ki rada piše. Včasih je malce bolj tiha, vendar ima v sebi potenciale za pripovedovalca. Z besedami manipulira, da pripravi bralca do smeha ali joka. Odlomke napisanega najprej preberejo njeni najbližji – oče, sestra, sorodniki in prijatelji. Povedo ji svoje mnenje, njihova konstruktivna kritika jo je spodbujala, da je nastala kriminalka, ki jo je pisala včasih hitreje, drugič je morala čakati, da je nadaljevala. Ko je bila knjiga napisana,  je bilo avtorici šestnajst let. Danes, ko ima na nekatere stvari drugačen pogled, bi v knjigi tudi kaj spremenila.

Za njeno kriminalko so značilni zanimivi dodatki, da si bralec lahko malo odpočije. Ima veliko opisov narave, ljudi. Glavni junakinji, Julianne, petindvajsetletni arhitektki, je hotela »naslikati« pozitivno sceno, ker ji je bila všeč kot oseba, umetniška duša, ki teži za nekakšnim ravnovesjem. Njena prijatelja Alex in Robert sta ekstremno dobri osebi.

Avtorica meni, da se ženskam še vedno dela krivica, saj jih vedno primerjajo po uspešnosti z moškimi, ki se jim ni treba nikoli posebej dokazovati, saj je zanje že zaradi spola uspešnost nekaj normalnega. Čeprav ni povedala, se je dalo razbrati, kako pomembni so za Mašo družina in prijatelji, ki se jim lahko zaupa. Trdi, da je človeško telo moškega in ženske največja umetnina. Telo je fascinantno, ker vse dobro deluje, čeprav o tem vemo malo. Duša je energija, ki po fizikalnih zakonih nikoli ne propade. Verjame v naključja. Najpomembnejše je, da narediš največ iz tega, kar imaš, da narediš nekaj dobrega. Želi si, da bi jo literarno ustvarjanje spremljalo še naprej, čeprav se mora v prvem letniku študija posvetiti svojim študijskim obveznostim, ki so trenutno na prvem mestu.

Mladinski center Trbovlje ji je pomagal pri izdelavi naslovnice in ji omogočil tudi ognjeni krst predstavitve knjige.

Katra Hribar Frol, ki se je z gostjo pogovarjala, ji je zaželela dobrodošlico na predstavitvi tudi njene druge knjige, ko jo bo napisala in izdala.

Irena Vozelj

Isti avtor