Rdeči križ (RK) Slovenije vsako leto odpelje socialno šibke otroke in starostnike na letovanje s pomočjo anonimnih donatorjev. Kot so povedali, so z njihovimi prispevki v akciji “Peljimo jih na morje” v preteklih devetih letih odpeljali na morje 57 polnih avtobusov otrok n 26 polnih avtobusov starostnikov, ki bi brez solidarnosti in dobrosrčnosti o morju le sanjali. Med njimi tudi Zasavce.
Rdeči križ Slovenije ima v vseh zasavskih občinah svoja območna združenja. Zagorsko je lani v okviru akcije na letovanje peljalo osem otrok in tri starejše, trboveljsko in hrastniško pa vsako sedem otrok in prav tako tri starejše.

Ta letovanja so za socialno ogrožene osebe brezplačna. Pri izvajanju akcije Peljimo jih na morje se RK Slovenije povezuje z območnimi združenji, ta pa s pristojnimi centri za socialno delo in lokalnimi svetovalnimi službami. Tako si, pravijo na RK Slovenije, zagotovijo izbor otrok, ki najbolj potrebujejo oddih.

Na Debelem rtiču ali Krku – lokacijo letovanja izbere vsako posamezno območno združenje – prostovoljci skupaj s pedagoškim vodjo in strokovnjakom za telesno vzgojo otrokom pripravijo številne aktivnosti. Lahko se igrajo, gibljejo na prostem in ustvarjajo nova prijateljstva. Prostovoljci so po izobrazbi absolventi ali študenti višjih letnikov Pedagoške fakultete, Fakultete za šport, Visoke šole za zdravstvo, Filozofske fakultete, Visoke šole za socialno delo ipd.

Letos bodo socialno ogroženim otrokom in starostnikom iz Zasavja letovanje omogočili iz drugih virov, v okviru akcije pa zbirajo sredstva, da bodo lahko prihodnje leto peljali na morje še več ljudi kot letos, pravijo na Rdečem križu.

Otroci ob koncu letovanja pravijo, da se želijo kmalu vrniti. Doma jih namreč pogosto čaka kruta realnost, ki ji lahko vsaj za en teden na leto ubežijo na Debeli rtič ali na Krk.

Rdeči križ Slovenije je tako februarja pričel z zbiranjem sredstev, s katerimi bodo financirali akcijo Peljimo jih na morje. Sredstva bodo zbirali do konca maja.

Martina Drobne

Prejšnji članekV knjižnici o konoplji
Naslednji članekNa EP v karateju tudi Zasavci