sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Mojca Oberžan državna prvakinja

Letošnje letno državno prvenstvo v plavanju za dečke in deklice ter mlajše dečke in deklice je v novem olimpijskem bazenu v Kopru potekalo pod posebnimi pogoji, katere je nadzoroval NIJZ. Organizator prvenstva je bila Plavalna zveza Slovenije.

V konkurenci je nastopilo 380 plavalcev v kategoriji mlajših deklic in dečkov in 360 plavalcev v starejši kategoriji iz 28 slovenskih klubov. Tekmovanje se je odvijalo tekoče, saj so vsi, od plavalcev, trenerjev in sodnikov spoštovali ukrepe z nošnjo mask do štarta in prihoda iz vode. Tako je bilo, kljub rigoroznim ukrepom, prvenstvo uspešno izpeljano, tako za Plavalno zvezo, kot za trboveljski klub.

Ker plavalna zveza ni našla organizatorja za državno prvenstvo za dečke in deklice, so sprejeli rešitev, da se program nastopov za mlajše izvede v treh dneh, tako kot zimsko prvenstvo, le da so dopoldan nastopile kategorije ml. dečkov in ml. deklic, popoldan pa st. dečki in deklice.

Prvenstva  se je udeležilo sedem trboveljskih plavalcev in sicer: Brina Rozina, Ariana Agrež, Oberžan Mojca in Špela, Noemi Borišek, Inja Zupančič ter edini fant v ekipi Taj Zupančič. V tridnevnem tekmovanju, kjer so najdebelejši konec potegnili trenerji in sodniki, ki so bili na bazenu po 12 ur, so Rudarjevci dosegli nekaj odličnih uvrstitev. Stopničke na podelitvah, ki so zaradi ukrepov zaradi Corone letos odpadle, so si priplavali trije trboveljski plavalci.

Taj Zupančič je v kategoriji dečkov kar trikrat priplaval do 3. mesta v disciplinah 100 delfin, 200 delfin ter 200 mešano, Ariana Agrež je ravno tako priplavala do treh odličij, le da je osvojila srebro na 50 delfin in 100 delfin ter bron na 100 prosto. Zmago na 100 delfin pa si je priplavala Mojca Oberžan in odvzela Ariani primat v tej disciplini. Odlično so nastopila tudi ostala dekleta z Brino Rozina na čelu, ki so popravljale osebne rekorde, kar je bil tudi glavni cilj plavalcev po prihodu iz 25 metrskega hrastniškega v veliki olimpijski bazen.

Najmlajše, Špela, Noemi in Inja pa so svoje nastope opravile brezhibno in končale v vrhu svojega letnika ter dokazale, da je plavanje, kljub menjavanju generacije, v Trbovljah še vedno doma. Ker so nastopile v konkurenci 2 leti starejših, jih lahko že v naslednji sezoni pričakujemo na stopničkah.

V prihodnosti bo potrebno vsekakor razmišljati o daljših tekmovalnih disciplinah, za katere pa bo potrebno tudi več treningov z večjo obremenitvijo. Plavalci sedaj odhajajo na zaslužen odmor, a pravega počitka si ne smejo privoščiti, saj se kmalu nadaljujejo tekmovanja v 25 metrskih bazenih.

MR

Foto: arhiv PK Trbovlje

Isti avtor