nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Moja služba mi je všeč

Glede na raziskave je med zaposlenimi, predvsem mlajšimi, za dobro počutje na delovnem mestu ključen občutek, da s svojim delom in dosežki doprinesejo k uspehu podjetja. Želijo imeti občutek, da imajo vpliv na podjetje, kar pomeni, da morajo videti rezultate svojega dela. Na drugi strani starejše zaposlene motivirajo drugi dejavniki – sprejetost, možnost prenosa znanja, večja finančna varnost in podobno. Vendar ne glede na to, v kateri starostni skupini ste, sta zadovoljstvo z delom ter delovna motivacija pomembno povezani z vašo delovno uspešnostjo v službi. Ob zaključku leta pogosto delamo inventure leta, ki se izteka, zato je morda sedaj priložnost, da naredite tudi »inventuro« lastnega zadovoljstva na delovnem mestu. Alenka Kraljič, iz kadrovske družbe Trenkwalder svetuje, da pretehtajte pluse in minuse, bodite iskreni pri ocenah, predvsem pa se izogibajte ocenam na podlagi enega samega dogodka. Vsi smo le ljudje, z boljšimi in slabšimi dnevi. Pri tem upoštevajte nekaj pomembnih dejavnikov, ki nakazujejo, da ste v dobri delovni sredini, da vam delo predstavlja izziv, predvsem pa – da se na delovnem mestu dobro počutite.

Vaš nadrejeni je vodja

Raznovrstna pritoževanja nad šefi so stalnica. Vendar so med šefi velike razlike. Vam vaš nadrejeni delegira delo brez usmeritev, brez pojasnil? Ali imate po drugi strani nadrejenega, ki vam poda jasna navodila in celoten okvir zadeve? Vodjo, ki vam poda razlog in pojasnila za določeno aktivnost ter vam je na razpolago, če in ko ga ali jo potrebujete? Vam zaupa, da boste delo dobro opravili in ne nadzoruje vsakega vašega koraka? Cenite to. Pravi nadrejeni je vodja, žal vsi nadrejeni ne sodijo v to kategorijo.

Ste samozavestni

Ko ste v službi zadovoljni in samozavestni, svoje delo lahko dobro opravljate, predvsem pa je prav ta dejavnik pokazatelj, ali boste na določnem delovnem mestu uživali ali ne. Če ste v službi zasuti z delom in imate neprestano občutek, da se v delu utapljate, niti ne boste mogli ovrednotiti svojega dela. Prav tako ne boste mogli biti zadovoljni z njim in sami s seboj. To vpliva na vašo samozavest in posledično tudi na vaše zadovoljstvo na delovnem mestu. Če vam je vsebina dela všeč, če so vam delovne naloge pisane na kožo – preverite, kaj lahko storite sami. So morda možnosti za izboljšavo v organizaciji vašega dela, bo morebiti pomagal pogovor z nadrejenim, da določeno nalogo prevzame nekdo drug…? Ne obupajte takoj, kajti zamenjava službe s takšno, kjer ne bo dovolj obremenitev in izzivov, vas bo kaj hitro pripeljala do občutka, da vam delo ne nudi dovolj motivacije in osebnostne rasti, da ste obtičali. Tega pa ne želite.

Imate priložnost za karierno rast in razvoj

Če delo ne nudi izziva, če nam ne da zadovoljstva in motivacije ter niti ne nudi priložnosti za rast, zakaj bi se potem trudili, če zadošča že minimalen angažma? Zakaj bi dali res vse od sebe, če ni priložnosti za napredovanje? Zakaj bi delali več in bolje, če tega nihče ne opazi in ne nagradi, če ni primerno ovrednoteno? Pri oceni svojega dela upoštevajte tudi to. Če obstaja priložnost in si tudi sami želite več, vložite tudi dejansko več. Pokažite in dokažite svoj potencial nadrejenemu in sodelavcem. Z nadrejenim se pogovorite tudi o svojih poklicnih ambicijah. Vedenje, da obstaja priložnost za korak naprej, vas bo dodatno »opremilo« z dobro voljo in entuziazmom. S tem boste tudi bolj pozitivno naravnani do službe in do celotne situacije, v kateri se nahajate.

Vaše delo je pošteno nagrajeno

Res je, vaša služba vam mora zagotavljati določeno stopnjo zadovoljstva. K temu pripomore tudi pošteno pačilo. Morda plača trenutno ne dosega vaših pričakovanj, vendar če vam oz. vaši družini omogoča mirno, dostojno življenje, potem ste na dobri poti. Vam služba omogoča določene bonuse v obliki prostega dne na prvi šolski dan, morda organizirano počitniško varstvo za otroke, vam omogoča izobraževanja, članstvo v bližnjem fitnesu… ? Različni bonusi in dodatne nagrade posameznikom pomenijo različno, a upoštevajte vse, kar vam morda delodajalec nudi. Bonusi dandanes niso samoumevni.

Preprosto imate radi svoje delo

Vam vaše delo, kljub morebitnim občasnim preprekam predstavlja izziv, vas motivira, da ostajate radovedni, da iščete nova znanja, da ste domiselni in inovativni? Se dobro in cenjeno počutite v vaši službi? Odlično! To je prava pot.

Če se najdete v zgornjih opisih, ne zaspite na lovorikah. Poskrbite, da tako ostane tudi v prihodnje. Negujete dobre odnose ter vlagajte v svoj strokovni in osebnostni razvoj. Vaše znanje je vaš kapital.

Alenka Kraljič, Trenkwalder

Isti avtor