Društvo za mobilnost invalidov Moja pot je v soboto, 5. septembra, na Dolu pri Hrastniku pripravilo prvi dogodek v Sloveniji, kjer je bilo moč na enem mestu pridobiti kar največ informacij, idej in nasvetov za boljšo ter lažjo mobilnost za gibalno ovirane.

Poleg že prilagojenih vozil članov Društva Moja pot je na prireditvi sodeloval eden izmed največjih predelovalcev vozil za invalide v Sloveniji. Predstavila sta se dva trgovca z novimi vozili, ki sta obiskovalcem svetovala pri nakupu novega vozila, ki ima primeren potencial za naknadne prilagoditve. Predstavili so tudi voziček za mobilnost ležečih oseb, ki so obležale bodisi zaradi bolezni, hude poškodbe ali starosti.

»Biti mobilen pomeni celoviteje se vključevati v družbo, kar je pomembno za kakovostno življenje in razvoj osebnosti,« poudarja zastopnik Društva Moja pot Marko Kušar. »Prilagojeno vozilo omogoča tudi invalidom s težjo gibalno oviranostjo odhod na delovno mesto v drug kraj, udeleževanje na družabnih dogodkih, lažji obisk zdravstvenih ustanov, obisk trgovin, kulturnih dogodkov, svobodno izbiro pri obisku dostopnih turističnih destinacij in podobno. Vse to, kar je za osebo, ki ne potrebuje prilagojenega vozila za vožnjo ali prevoz samoumevno in vsakdanje,« še dodaja.

Društvo Moja pot s sedežem v Hrastniku je nastalo v želji po osveščanju in iskanju rešitev za čim višjo stopnjo mobilnosti za gibalno oviranega človeka, kateremu je potrebno kljub njegovim zmanjšanim telesnim sposobnostim premikanja omogočiti, da enakovredno obvladuje svoj življenjski prostor. Ker se v društvu združujejo tisti, ki so na lastni koži izkusili, kako omogočena mobilnost pozitivno vpliva na kakovost življenja, želijo le-to predstaviti čim širšemu krogu invalidov in jih spodbuditi, da se aktivno vključijo v družbo.

Po besedah organizatorjev so odzivi na prvi Mobilnost brez ovir pozitivni in, glede na trenutne razmere, celo nad pričakovanji. »Odločeni smo, da Mobilnost brez ovir pripeljemo do tradicije,« zaključuje Marko Kušar.

Savus

Foto: arhiv društva Moja pot

Prejšnji članekBronasta na državnem prvenstvu
Naslednji članekUspeh trboveljskih nogometašic