četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Mlaj stoji tudi na Dolu

V Zasavju skoraj ni vasi ali pa mesta, da pred prvim majem ne postavijo mlaja. Pred prvomajskimi prazniki običajno na krajevno običajen način postavijo visok mlaj. Največkrat se postavljanja lotijo domači gasilci.

Mlaj se običajno dviga v nebo. Postavljalci so včasih posekali smreko, ki jo je daroval kakšen od lastnikov gozdov. Majsko drevo, skoraj do vrha obsekana in obeljena smreka z zelenim vrhom, postavijo na predvečer praznika. Vrh je večinoma okrašen z zastavo, pisanimi trakovi v barvah naše zastave in vencem iz zimzelena. V sodobnejših časih mlaj velikokrat spravijo in ga spet postavijo prihodnje leto.

Mlaji so se uveljavili že dolgo nazaj, skozi zgodovino so  predstavljali podobo starodavne matere narave, ki je porajala življenje. Prvo postavljanje mlaja sega še v predkrščanske čase.

Prvi maj in z njim povezan praznik dela je uvedlo delavsko gibanje, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 1890. Praznik dela je sicer mednarodni praznik delavstva, ki ga praznujejo v večini držav sveta. Mlaj pri nas predstavlja simbol svobode in delavskih pravic.

Objavljamo kratko foto reportažo Branka Klančarja, ki je fotografiral pri postavljanju mlaja gasilce z Dola pri Hrastniku, ki so mlaj postavili sredi vasi v ponedeljek, 29. aprila. Mlaj bo krasil Dol do konca maja, ko običajno mlaj podrejo.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Previous article
Next article

Isti avtor