sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Mladim Zasavcem odpirajo poklicna obzorja

Prvo leto, torej leta 2014, so podjetniški krožek izvajali samo na Osnovni šoli Ivana Cankarja, prvi poklic, ki so ga učenci spoznavali, je bil poklic mizar. Naslednje leto se je OŠ Ivana Cankarja pridružila še OŠ Tončke Čeč, učencem pa so predstavljali poklic peka.

Organizacijo krožkov vsako leto prevzamejo učiteljice mentorice. Na OŠ Ivana Cankarja sta mentorici Jerica Rajšek in Sabina Potrbin, na OŠ Tončke Čeč pa Nataša Jelen. »Bila sem presenečena, da še obstajajo tako super učiteljice,« je povedala Teja Urbanija z OOZ Trbovlje. Mentorice vodijo krožke, pripravijo teoretični del krožka in organizirajo skupine. Teoretični del krožka izvedejo na šoli, praktični del pa na lokacijah, kjer se opravlja poklic, ki ga tisto leto predstavljajo.

Leta 2016 so prvič v okviru podjetniških krožkov predstavljali dva poklica, poklic mizarja in poklic vrtnarja. Tudi v letu 2017 sta bila predstavljena poklica dva, kamnosek in kuhar oziroma natakar. Letos so učenci dveh trboveljskih osnovnih šol spoznavali poklic frizerja in poklic robotika. Praktični del frizerskega poklica so učenci spoznavali v salonih Luke Holeška in Saše Kern, robotike pa so se učili na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje ob pomoči profesorja Ivana Pavliča ter dijakov Matije Pograjca in Nejca Friškovca. V okviru krožka robotike so učenci sami sestavljali majhne robote.

Sicer pa so podjetniški krožki samo delček v mozaiku dejavnosti, ki jih Obrtna zbornica Slovenije ponuja svojim članom. Poklicno usmerjanje, pravijo, je zelo pomembno za nastanek novih obrtnikov in za zagotavljanje delovne sile obstoječim podjetnikom. V široko paleto ponujenih storitev pa spadajo tudi specialna svetovanja s področja davkov in celovitega kadrovskega servisa, zaposlitev tujcev in poslovanje v tujini.

Člani lahko preko kartice Mozaika podjetnih (skupnost slovenskih obrtnikov) koristijo tudi številne ugodnosti. Med najbolj zanimive ugodnosti spadajo sedemodstotni popust pri premoženjskih zavarovanjih, sklenjenih pri Zavarovalnici Triglav, ugodnosti, ki jih ponuja ponudnik telekomunikacijskih storitev Telekom, turistične kapacitete, prevajalske storitve in nabava delovne opreme. Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Trbovlje svoje člane posebej opozarjajo tudi na počitniške kapacitete v Kranjski Gori, Bohinjski Bistrici in Termah Olimia, ki jih delijo z Društvom računovodij, finančnikov in revizorjev Ljubljana.

Zbornica je tudi konzorcijski partner v projektu SPOT svetovanje Zasavje. To je državni projekt, kjer se izvajajo številne aktivnosti za podjetnike, od svetovanj do delavnic, usposabljanj, ogledov, do dobrih praks ter sodelovanja na sejmih.

PR objava

Isti avtor