nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Mladi so se poslovili

Letošnja mednarodna mladinska izmenjava, ki je bila tako kot prejšnja leta financirana iz evropskega programa Erasmus+, je bila namenjena izboljšanju komunikacijskih veščin in spoznavanju drugačnosti.
Te drugačnosti oziroma kulturne razlike med udeleženci so se pokazale že pri prvem obroku dneva. »Italijani niso razumeli mesnega zajtrka,« je povedala Liza Kokole, vodja slovenske ekipe, »vendar jim je bila hrana všeč. Prav tako sta jim bila všeč Slovenija in Zagorje, še posebej jih je navdušila zelena in hribovita slovenska pokrajina.«

Italijanka Giulia Piermaria je priznala, da ji je bilo Zagorje zelo všeč, najbolj pa bo pogrešala tukajšnji ritem življenja in druge udeležence izmenjave. »To so ljudje, ki jih nisem poznala,« je ob pomoči prijatelja razložila v polomljeni angleščini. »A po dveh dneh sem se počutila, kot da smo prijatelji že celo življenje.«

Udeleženci izmenjave so tekom tedna spoznali dva begunca iz Sirije, obiskali pa so tudi dve begunski družini, kjer so se igrali z otroki in spoznavali njihov vsakdan. »To je dober način, da si razširiš obzorja,« je povedala Piermaria.

Tuji udeleženci izmenjave so Slovenijo zapustili v soboto, 23. julija, po zajtrku, večer prej pa so organizirali zaključni dogodek, na katerem so obiskovalcem postregli s palačinkami, limonado in pripovedmi o tem, kaj vse so v malem Zagorju doživeli.

Martina Drobne

Isti avtor