Vaš imunski sistem je vojaška verzija vašega telesa: zapriseženo, da brani pred vsemi, ki grozijo – »naši« ali tuji. Ima nekatere res zanimive vojake, ki pomagajo pri tem.

  1. Reka krvi in limfe

Imunski sistem je kompleksen obrambni sistem, ki ga poganja pet litrov krvi in limfe. Skupaj prenašata vse elemente imunskega sistema, da lahko opravijo svoje delo.

  1. Bele (viteške) celice

Tako kot vitezi pokončajo zmaja, se bele celice podajo v borbo ob najmanjšem znaku ogroženosti. Poznamo dva različna tipa belih celic: fagocite in limfocite.

Ti hrabri vojaki živijo le nekaj tednov, zato je dobro, da jih je veliko – kapljica krvi lahko vsebuje do 25000 belih celic.

  1. Vročina in vnetje sta dobra znaka

Povišana telesna temperatura in vnetje sta lahko neprijetna, vendar sta znak, da telo opravlja svoje delo. Vročina sprošča bele celice, pospeši metabolizem in prepreči nekaterim organizmom, da se razmnožujejo.

Vnetje nastane, ko poškodovane celice sprostijo histamin, kar povzroči, da se celične stene razširijo. To povzroči rdečico, vročico, bolečino in oteklino. Telo s tem omeji učinek iritanta.

  1. Počij zdaj ali končaj za vedno

Ali kar naprej tekate sem ter tja in ne najdete časa zase? Potem pa kar naenkrat »padete dol«? Tako se vaš imunski sistem maščuje.

Če ne dobite vsaj pet ur spanca na noč, postane imunski sistem tako depresiven kot vi sami. S tem ste bolj izpostavljeni prehladom, gripi …

  1. Nekaj sonca je dobro

Z izpostavljanjem sončnim žarkom telo proizvaja vitamin D, ki vas brani pred depresijo, boleznimi srca in nekaterimi raki.

Seveda je potrebno biti pri izpostavljanju soncu previden in uporabljati zaščito.

To so le nekatera dejstva, še več jih najdete v infografiki.

Za zaključek:

Vaš imunski sistem vsak dan gara, da vas zaščiti. Kako pa mu lahko pomagate vi:

  • Privoščite si dovolj spanca – telo ne more pravilno funkcionirati, če ne spite dovolj.
  • Prakticirajte dobro higieno – redno pravilno umivanje rok lahko prepreči okužbo.
  • Uživajte uravnoteženo prehrano in se redno rekreirajte. Uživanje kvalitetne hrane in aktiven slog življenja vas bosta obvarovala pred infekcijo.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm
www.lekarna-pusnik.si

Foto: arhiv Lekarne Pušnik
Foto: arhiv Lekarne Pušnik