sobota, 22 junija, 2024

Iz te kategorije

Miranda Rumina: NOVA KNJIGA

Miranda Rumina že dobri dve leti stanuje v Londonu, ves čas pa ustvarja in potuje tudi po drugih državah in kontinentih. Dalj časa je živela  v Indiji, bila pa je tudi v Avstraliji, Nemčiji, Švici, Italiji … Letos se je zaljubila še v Mehiko, pravi. Je multimedijska umetnica in Umetniško društvo Kerubin, ki ga je vodila od leta 2003, so zdaj spremenili v ZEN+.
Knjiga, ki jo je predstavila,  je ustvarila slovenska kreativna ekipa  in nekatere je iz knjižnice kar poklicala v London. Njen klepet s soustvarjalci so obiskovalci literarnega večera tako spremljali na velikem platnu v živo.

Nova tehnika pisanja Mirande Rumina se kaže v tem, da je izbrala novo vsebino – pogovor z 22 ljudmi, ki  so ji zastavljali vprašanja o različnih temah. Poleg fizične knjige jo bo mogoče poslušati kot zvočno knjigo, sledila bo elektronska knjiga, ki bo za slovenske bralce na spletu brezplačna. Na voljo bo še v interaktivni elektronski obliki. «To je knjiga za bodoče generacije,« pravi ponosno.

Vsa ta leta ostaja  povezana s Slovenijo. Na Facebooku lahko spremljamo njena ustvarjanja v slikarstvu in kiparstvu, kjer se je preizkuša v različnih tehnikah: na primer s kolažem in z digitalno grafiko,  razvila pa je tudi posebno tehniko tridimenzionalnega akrilnega reliefa. Ustvarja tudi skulpture v steklu, bronu, vosku ter steklene fuzijske slike.

Instalacije in slike razstavlja po vsem svetu, veliko tudi  v Sloveniji. V prejšnji številki HL smo lahko brali o letošnji razstavi s še dvema avtorjema v Londonu, kjer je predstavila slike in pop-art bronaste steklene skulpture.

Spomnila se je  prav posebne steklene in  kovinske inštalacije na Starem gradu Celju, v Friderikovem stolpu, kjer je pred leti  predstavila svoj pogled na vesolje. Prav tako je pred dvema letoma nastala stalna razstava inštalacij v steklu v Kranju, kjer se je ravno tako dotaknila vsemirja. Vseh razstav, s skupinskimi vred,  je imela doslej okoli 160. Prejela je tudi nekaj prestižnih mednarodnih nagrad.

Drugi del srečanja s hrastniškimi bralci in prijatelji je Miranda posvetila svoji pokojni materi Celestini Babič. »Njen odhod je bil zame mogočna lekcija,« je povedala gostja knjižnice Antona Sovreta.

Fanči Moljk

Isti avtor