Z novim predlogom zakona želijo na Ministrstvu vse osebe v Republiki Sloveniji vključiti v obvezno zdravstveno zavarovanje. Zakon naj bi prinesel pozitivne spremembe, naj bi bil sodoben in naj bi »zagotavljal tudi dolgoročno financiranje«, je pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Ena izmed večjih sprememb, ki jih predvideva predlog zakona, je tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zdajšnja ureditev, po besedah Ministrstva za zdravje, namreč obremenjuje prebivalce z nižjimi dohodki. Nova ureditev naj bi prinesla večjo solidarnost in nižje stroške za večino. “80 odstotkov prebivalstva bo na ta račun plačevalo manj,” je povedala ministrica.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje naj bi zamenjalo obvezno zdravstveno nadomestilo. Tisti, ki prejemajo minimalno plačo ali manj, bi tako morali plačati 20 evrov obveznega zdravstvenega nadomestila. Višina nadomestila z dohodkovnimi razredi raste, največ, 75 evrov, pa bi morali plačati tisti, ki prejemajo več kot petkratnik povprečne plače.

Ta predlog ni nov, pojasnjujejo na zavarovalnicah. Na Adriatic Slovenica menijo, da naj bi šlo za »odlaganje reševanja pravih težav slovenskega zdravstva na prihodnje čase« in za dodatno obremenjevanje aktivne populacije. Vzajemno skrbi monopolizacija financiranja zdravstva. Na Triglavu pa dolgoročnih učinkov na zdravstveni sistem ne želijo komentirati, saj, kot pravijo, ne poznajo podrobnosti, vendar ocenjujejo, da bi bile spremembe za zavarovance prej negativne kot pozitivne.

Martina Drobne

Prejšnji članekBalada o njej
Naslednji članekVreme, ceste in čistoča