četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Ministra: Pohvala zaposlenim in stanovalcem

V Hrastniku sta se ministra Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj danes, v četrtek, 23. julija, proti večeru sestala z vodstvom Doma starejših Hrastnik in Občine Hrastnik. Ocenila sta, da se v domu vsi, tako zaposleni kot stanovalci, trudijo, da bi epidemija koronavirusa čim manj prizadela oboje in Hrastnik. Bo koronavirus prinesel Hrastniku nov dom starejših?

V hrastniškem Domu starejših je trenutno okuženih 39 oseb, 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih. V občini Hrastnik pa je okuženih še 20 oseb, skupno v občini torej 59.

Stanje v Domu starejših v Hrastniku je še vedno kritično. V domu so danes intenzivno pripravljali vse, da bi čim prej povečali rdečo cono. Stanovalce, ki so zboleli včeraj, so namestili v začasno rdečo cono. Pri urejanju in prenašanju obolelih in opreme so delavcem doma pomagali tudi pripadniki hrastniške Civilne zaščite.

Po pogovoru so vsi štirje današnji glavni akterji stopili pred dobro zasedbo novinarjev. Direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar je povedal: »Stvari tečejo v pravo smer, v zadnjih dneh smo vzpostavili dobro sodelovanje, tudi kadrovske zadeve se počasi izboljšujejo. Iz nekaj domov in bolnic smo dobili informacijo, da nam bodo pomagali z enim ali dvema zaposlenima zdravstvenima delavcema. Dva sta danes že prišla pomagat.« Dvema delavkama iz doma v Loki pri Zidanem Mostu sta se danes pridružili delavki iz doma v Ljutomerju in bolnišnice iz Novega mesta. V naslednjih dneh pa pričakujejo še pomoč iz domov v Metliki, Topolščici, Tisju, na Ptuju, iz bolnice v Trbovljah in Zdravstvenega doma Hrastnik, jutri bo pričela delati tudi ena od študentk.

Kopušar je povedal še to, da v domu intenzivno urejajo vse potrebno, da bodo čim prej vzpostavili ustrezno večjo rdečo cono, na novo tudi sivo in belo. Čez 14 dni, morda tri tedne, že pričakujejo, da se bodo razmere pričele urejati. Zaenkrat še ne vedo, kdaj bodo vrnili sedem stanovalcev, ki so jih začasno namestili v bolnišnici v Šempetru pri Novi Gorici. V soboto bodo vsi zaposleni in stanovalci opravili še en test na koronavirus, je še povedal direktor Doma.

Župan Občine Hrastnik Marko Funkl je po sestanku dejal, da so danes razčistili včerajšnje ugibanje o izolaciji občine Hrastnik. Po pogovoru z NIJZ je bilo jasno, da tam niso razmišljali o uvedbi izolacije občine in so bile to le govorice. Funkl se je zahvalil strokovnim delavcem, ki so pomagali pri vzpostavljanju nove organiziranosti v hrastniškem domu starejših. Zadovoljen je tudi z odzivom zdravstvenih delavcev, ki bodo prostovoljno prišli delat v Hrastnik. Seveda ni mogel niti mimo zahvale obema ministroma za obisk in pogovor ter pomoč. Dejal je še: »Verjetno bodo v naslednjih primerih takšne okužbe v domovih za ostarele v Sloveniji tudi izkušnje iz Hrastnika pripomogle k hitrejšemu in bolj učinkovitemu spopadanju s težavami.«

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da je bilo v zadnjih desetih dneh v Hrastniku opravljenega veliko dela in da drastični ukrepi z izolacijo mesta niso potrebni. »V težkih pogojih se da z razumevanjem in spoštovanjem ukrepov bolezen omejiti in zajeziti,« je dejal Gantar. Zahvalil se je vsem, ki so ponudili pomoč, še posebej zdravstvenim delavcem, ki so se odločili pomagati v domu. Prav tako je pohvalil zaposlene, da se držijo navodil.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je povedal, da ima po sestanku tri pomembna sporočila: »Najprej okrog kadrov. Velika zahvala gre ekipi Doma starejših Hrastnik za opravljeno delo. Vemo, da so domovi za starejše kadrovsko in finančno podhranjeni že več kot desetletje. Že zato je delo v domovih nekakšno žrtvovanje za druge. V tem času pa je bilo delo za ekipo v domu velik pretres. Delali so v strahu za zdravje stanovalcev in svojih družin. Zato si zaslužijo zahvalo, da so nesebično preklopili razmišljanje v pravo smer. Zahvala pa gre tudi stanovalcem za potrpežljivo prenašanje vsakodnevnih težav, saj so tako obvarovali pred večjim okuženje tudi občino Hrastnik.« Dodal je še, da na ministrstvu že pripravljajo uredbo, s katero bodo zagotovili 30 milijonov evrov za kadrovsko okrepitev domov za starejše. Finančna injekcija naj bi po mnenju ministra zadostovala za obdobje dveh let.

Drugo pomembno sporočilo Janeza Ciglerja Kralja je bilo to, da ima Dom starejših v Hrastniku dovolj zaščitne opreme. Danes so dobili novo pošiljko. Cigler Kralj: »Bistveno je, da bodo opremo pravilno uporabljali, spoštovali protokole, da se onemogoči vnos in iznos virusa.«

Tretje sporočilo pa je bilo namenjeno prav Hrastničanom: »Vsi vemo, da je ta stavba neprimerna za dom za starejše. Leta 1994 je bila stavba v dom za starejše preurejena iz dijaškega doma. V tem tednu smo se že nameravali sestati z vodstvom Doma in Občine okrog gradnje novega doma. Zaradi vseh dogodkov smo sestanek prestavili na naslednji teden. Pozorno bomo preučili načrte in videli, ali se lahko hitro odločimo za gradnjo novega doma,« je vliv upanje, da bo po dolgih letih moledovanj le prišlo do gradnje. Morda pa bo koronavirus le prinesel tudi nekaj lepega v Hrastnik. Kot je znano, so idejni načrti za gradno doma, ki naj bi zrasel na Leši v Hrastniku, že pripravljeni.

Marko Planinc

Foto: MP

Isti avtor