nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Minister obiskal SB Trbovlje

Splošno bolnišnico Trbovlje je danes obiskal minister za zdravje Samo Fakin. Ta obisk, kot je povedal, je le eden od številnih, ki jih Ministrstvo za zdravje izvaja, da vidi, ali bolnišnice delujejo v skladu s sanacijskim načrtom. Pohvalil je delovanje trboveljske bolnišnice, vendar dodal, da »to ne pomeni, da ni mogoče še česa izboljšati, in o tem smo danes debatirali«.

Delovanje trboveljske bolnišnice je pohvalil tudi podpredsednik sanacijskega odbora Robert Cugelj, ki je kot enega potrebnih ukrepov, ki jih mora bolnišnica v prihodnje sprejeti, navedel uvedbo novega modela interne komunikacije med zaposlenimi.

Bolj konkretno je vsebino današnjega obiska predstavila direktorica SB Trbovlje Romana Martinčič, ki je povedala, da je beseda tekla o 19 ukrepih, ki so jih pripravili v okviru sanacijskega programa, ter o uspešnosti vsakega posebej. »Ugotovili smo, da bomo morali morda zaradi stroškov, ki skozi delo bolnišnice nastajajo, torej materialnih stroškov in stroškov storitev, napisati in vzpostaviti še kak ukrep,« je pojasnila Martinčičeva, »stroški so namreč tisto področje, ki lahko največ doprinese k izgubi oziroma k uravnoteženemu izidu. Ostali ukrepi pa tečejo po planu, v skladu z zastavljeno časovnico. Tudi finančni učinki se že kažejo, čeprav morda niso tako močni, kot bi si želeli.« Direktorica napoveduje, da bodo učinki do konca leta že večji, naslednje leto pa pričakuje še dosti večje. Nekaj skrbi, kot pravi Martinčičeva, pa sicer povzroča dejstvo, da naj bi prihodnje leto napredovalo 180 ljudi, posledica tega pa je seveda povišanje plač.

Trenutna, devetmesečna finančna izguba v SB Trbovlje znaša 372 tisočakov, je povedala direktorica, kar pa je v okviru načrtovanih okvirov, ki za celo leto predvidevajo 405.000 evrov izgube.

Kaj pa urgenca, ki naj bi bila po nekaterih podatkih glavni vir finančnih izgub? »Po metodologiji, ki jo je imelo prejšnje vodstvo,« pojasnjuje Martinčičeva, »še vedno kaže, da se na urgenci proizvaja določena izguba, a to se ureja. Izgubo poskušamo obvladovati z nekaterimi drugimi ukrepi, ne samo s finančnimi.«

Minister je spregovoril tudi o čakalnih dobah in obljubil, da bodo sredstva namenili oziroma jih že namenjajo tudi odpravljanju tega problema. »Za skrajšanje čakalnih dob je letos namenjenih 36 milijonov, za drugo leto pa 110 milijonov evrov. Velja, da če hočeš več razdeliti, moraš tudi več narediti. Denar je zagotovljen in če se bodo vsi potrudili, drugo leto čakalnih dob in izgub ne bi smelo biti,« meni Fakin. »Sledijo operativni ukrepi,« pravi, »na primer pogovarjanje z direktorji, usmeritve posameznih bolnišnicam, usmeritve predsednikom svetov zavodov. Konec novembra pripravljamo analizo poslovanja bolnišnic, kjer bo vsaka bolnišnica predstavila svoje rezultate in kaj je naredila na področju čakalnih vrst. Od direktorjev pričakujem, da bodo vedeli, katere čakalne dobe so pri njih problematične in kaj lahko v zvezi s tem naredijo.«

Minister ocenjuje sanacijo nekaterih bolnišnic kot odlično, saj, kot pravi, obstaja nekaj takšnih, ki so že prekinile sanacijo. Je pa, je iskren, nekaj takšnih, ki so problematične in v teh bodo morali sprejeti bolj odločne ukrepe. »V šestih mesecih pa pričakujem boljše delovanje slovenskih bolnišnic,« je optimističen minister.

ZT

Isti avtor