Za vse rokometne navdušence vseh generacij je 25. maja potekal že tradicionalni, 20. mednarodni turnir Handball cup Zasavje 2019 – odprto prvenstvo Zasavja v mini rokometu. Turnir se je odvil v športni dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku.

Organizatorji so prejeli prijave 19 klubov in 36 ekip mladih rokometašev in rokometašic iz Slovenije in Hrvaške. Skupno so gostili več kot 350 mladih športnikov in športnic, kar Handball cup Zasavje trdno zasidra na vrhu kot največje odprto prvenstvo v mini rokometu v Sloveniji. Letos so v sklopu turnirja odigrali 76 tekem, ob samem zaključku turnirja pa se je prvič odvila tudi revijalna tekma med zmagovalci v v konkurenci dečkov in deklic letnik 2008. Turnir je tudi letos potekal pod sloganom »Rokometna žoga je naša droga«. Letos je tekmovanje potekalo v dveh kategorijah fantov in deklet – letniki 2008 in 2009 ter mlajši. Vsi udeleženci turnirja, ne glede na rezultat, so prejeli medalje za udeležbo na turnirju.

Pri deklicah, letnik 2008, so prva tri mesta zasedle ekipe Šole rokometa Zagorke, ŽRK Velenje in ŽRK Tržič, pri leto mlajših pa Društvo Rokometna šola Alen Mihalj iz Slovenj Gradca, ŽRK Tržič – 1 in ŽRK Litija.

Najboljše ekipe dečkov, letnik 2009, so bile Društvo Rokometna šola Sebastjana Soviča iz Velenja, hrvaška Šola rokometa Vučići ter RK Mokerc z Iga. Prve tri ekipe leto mlajših dečkov so bile DRŠ Sebastjana Soviča, RK Ivanjič Grad in ŠR Vučići.

Letos sta pokale podeljevala župan Občine Hrastnik Marko Funkl in predsednik Rokometnega kluba Dol TKI Hrastnik Dejan Selak.

Na koncu turnirja so razglasili najboljše peterke. Med deklicami, letnik 2008, so bile najboljše Lea Škrobot in Ana Marija Jurkošek (obe ŽRK Velenje), Manca Štular (ŽRK Tržič), Tija Drobež (ŠR Zagorje) in Zoja Sušnik (ŠD Zagorje). Pri deklicah, letnik 2009, so najboljšo peterko sestavljale Anika Kos in Živa Meglič (ŽRK Tržič), Ela Penik in Alina Ilič (ŽRK Litija) ter Živa Dolhar (ŽRK Tržič). Pri dečkih, rojenih leta 2008, so bili najboljši Nik Sovič in Rok Blagus (DRŠ Sebastjana Soviča), Frane Radmilovič in Leon Bokulič (ŠR Vučići) ter Tilen Blatnik (RK Mokerc Ig). Pri leto kasneje rojenih dečkih pa so najboljšo peterko sestavljali Till Petrej in Erik Heindl (DRŠ Sebastjana Soviča), Nikola Tomaškovič in Roberto Papež (RK Ivanjič Grad) ter Viktor Novak (ŠR Vučići).

Za spremljevalce, trenerje in goste je župan Hrastnika Marko Funkl pripravil sprejem v mali telovadnici Dolanke. Organizator je letos podelil tudi dve posebni priznanji za idejo in dolgoletno vodenje organizacije turnirja. Priznanji sta prejela Marko Planinc, idejni oče turnirja, in Franci Kaluža, v zadnjih letih vodja organizacijskega odbora.

Savus

Foto: arhiv RK Dol TKI Hrastnik