ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Mi smo pa od tam doma

Klekljarice in klekljarji iz celega sveta so se 4. avgusta srečali v Novi Gorici, kjer je od 4. do 6. avgusta potekel 20. kongres OIDFA (The International Bobbin and Needle Lace Organisation).

Tri dni smo se klekljarice in klekljarji 22-tih slovenskih klekljarskih društev predstavljali s svojimi izdelki. Članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke smo se predstavile na temo Mi smo pa od tam doma (Ludvik Mrzel). Klekljale smo izdelke, ki predstavljajo stare in nove predmete oz. simbole občin, iz katerih prihajamo (Trbovlje, Zagorje, Hrastnik, Radeče, Litija, Laško, Celje).

Na razstavi smo si lahko ogledali: Zemljevid Slovenije s srcem v delu Zasavja,  rudarja Prometeja, vaško situlo, trboveljski dimnik, kolo, trobento, Janeza Vajkarda Valvasorja, Gašperjev kostanj, Pivo in cvetje, Kum, robotko Evo, Perkmandeljca, simbola Laibacha, jamske svetilke, delavca in srce Veronike Deseniške in Friderika Celjskega. Vse čipke so bile opremljene z besedili v slovenščini in angleščini. Obiskovalcem na razstavi iz celega sveta smo z besedami opisale zaokroženo celoto naše razstave.

Na kongresnem prizorišču smo si ogledali razstavo natečaja kongresa na temo Rdeča nit. Sodelovala je tudi naša članica Jana Klinc Češnovar z nakitom, okrašenim s »kuolmi«, ki jih je izdelala Marjeta Hribar.

Zelo zanimive so bile country tribune, ki so jih pripravile države članice OIDFA. Na slovenskem panoju so bili tudi štirje izdelki naših članic – Jane Klinc Češnovar in  Tatjane Mizori Zupan. Najbolje ocenjena je bila tribuna Finske. Otvoritveno in zaključno slovesnost je povezovala naša članica Tatjana Mizori Zupan.

Obiskale smo prodajne stojnice s čipkarskim materialom, pripomočki in  literaturo, kongresno stojnico, stojnico OIDFA in stojnico kongresa OIDFA 2025 iz Bolgarije.

Močno so nas pretresle novice, ki smo jih slišale na poti v Gorico – hude poplave po Sloveniji. Na sosednji stojnici so se predstavljale članice klekljarskega društva  Čebelica Moste pri Komendi. Prišle so pozno, ker so bile pri njih poplave. Klekljaric iz Žirov, Železnikov in Polhovega Gradca prvi dan ni bilo. Prevozne poti so bile poplavljene ali pokrite s plazovi.

Vesela sem, da smo lahko dva dni pomagali kolegicama iz Komende. Poleg pogovorov in besed razumevanja,  smo ju sprejeli v stanovanje, kjer smo prespali in smo imeli na razpolago še dve postelji. Domov se nista mogli vrniti, ker je bila cesta neprevozna.

Pridno delo naših rok, potrpežljivost, srčnost in ljubezen do domačih krajev so pripomogle, da smo sodelovale in se ponosno in lepo predstavile na kongresu OIDFA 2023 v Gorici.

Barbara Glas

Savus

Foto: BG


 

Isti avtor