Časopis Dnevnik je 4. oktobra v Delavskem domu v Zagorju razglasil gazelo savinjsko-zasavske regije za leto 2023. Dnevnik je prireditev pripravili v sodelovanju z Zasavsko gospodarsko zbornico. Kot smo že poročali, je priznanje regijska gazela in s tem mesto med finalisti letošnjega izbora najboljših najhitreje rastočih podjetij prejelo podjetje Metalia iz Trbovelj.

Objavljamo obrazložitev metodološke komisije za izbor gazele savinjsko-zasavske regije in predstavitev podjetja Metalia, ki je družinsko podjetje družine Jamšek.

»Iz ugašajočega podjetja lahko iskra strasti zaneti novo podjetniško zgodbo. Tako je v začetku devetdesetih nastala Metalia: malo podjetje, sposobno delati velike projekte, povezane s transportiranjem razsutih in sipkih tovorov. Rast podjetja je utemeljena na odnosih, odgovornosti, znanju in odličnosti.

Metaliin prvi res velik kupec, Luka Koper, je partner še dandanes. Preko Luke Koper so postali tudi pomemben tehnološki partner mednarodnemu podjetju in z njim prodrli v najpomembnejše evropske železarne in termoelektrarne. V tujini ustvarijo polovico prihodkov iz prodaje.

Četudi razvoja Metalie ne poganja finančni motiv, so kazalniki poslovanja spoštovanja vredni. 19-članski kolektiv je v letu 2022 ustvaril kar 92.492 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. To je skoraj dvakratnik panožnega povprečja. Prihodke iz prodaje so od leta 2017 do 2022 potrojili, z 1,8 milijona na skoraj 5 milijonov evrov. Za petino nad povprečjem dejavnosti so tudi plače zaposlenih.

Metalia ima v svoji nišni dejavnosti jasno in samozavestno ponudbo vrednosti: ´na transverzali popolnosti´ rešuje kompleksne projekte na enostaven način. Vizijo in poslanstvo je ustanovitelj Marjan Jamšek varno in stabilno prenesel na sina Matjaža, ki z inženirsko razvojno žilico skupaj z očetom in mamo Tatjano, ki bdi nad financami, nadaljuje zgodbo rasti. Družba Metalia posluje z bonitetno odličnostjo A1++.

Metalia je storitveno-trgovsko tehnološko podjetje, ki ima dolgoletne izkušnje na področju transportiranja razsutih in sipkih tovorov. Zraslo je na ostalinah Strojne tovarne Trbovlje in dokazalo, da kljub majhnosti lahko pridobi velike projekte, ki mu jih je zaupala Luka Koper, s temi referencami pa je postalo tudi pomemben tehnološki partner v tujini.

Matjaž Jamšek, druga generacija vodstva Metalie, je na proglasitvi gazele, med drugim povedal: »Včasih ostane malo časa,  da bi pogledali nazaj,  lepo pa je, da nekdo prepozna dosežke podjetja. Izjemno smo ponosni, da ste nas prepoznali kot gazelo, je pa ekipa tista, vseh naših 19 zaposlenih, ki ustvarja to zgodbo.« Ustanovitelj in direktor Metalie Marjan Jamšek pa se je zahvalil zaposlenim in posebno soprogi Tatjani, ki tudi dela v podjetju, zahvalo pa je namenil tudi vsem naročnikom in partnerjem in obljubil, da se bodo tudi v prihodnje trudili. Obenem je čestital sinu Matjažu, ki prevzema vodenje podjetja.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekEkološki odtis regij
Naslednji članekZmagovalca Manca in Filip