Hrastniški župan Marko Funkl je ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu na terenu, kjer bodo gradili nov dom za starejše na Leši v Hrastniku predal gradbeno dovoljenje za gradnjo, za katerega je poskrbela občina.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes obiskal Hrastnik. Najprej si je ogledal Dom starejših občanov Hrastnik in se z direktorjem DSO Dragom Kopušarjem in županom Hrastnika Markom Funklom pogovoril o situaciji na področju domskega varstva in seveda o gradnji novega doma za starejše na Leši v Hrastniku.

Župan Marko Funkl je poudaril, da je Občina Hrastnik odkupila prostor za gradnjo novega doma od države (državnega podjetja RTH v likvidaciji). Sedaj ga podarja nazaj državi, da bo ta lahko zgradila nov dom. Občina je poskrbela za vsa potrebna dovoljenja, za dosedanjo delo in papirje namenila 250 tisoč evrov in danes je ministru Mescu lahko predal polnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo doma. »Za Hrastnik je gradnja novega doma izjemnega pomena, saj je sedanji dom dotrajan. Skupno z državo pa bomo iskali primerne rešitve, kaj storiti s stavbo sedanjega doma,« je še dodal Funkl.

Direktor DSO Hrastnik Drago Kopušar je bil danes izjemno zadovoljen, saj je obisk in pogovor dokončno odpravil vse dvome o gradnji novega doma. »Upam, da bo konec leta 2024 ali v začetku 2025 dom zgrajen. Stanovalci si zaslužijo boljše in 21. stoletju primerne pogoje za življenje,« je še poudaril Kopušar.

Minister Luka Mesec pa je povedal, da je videl dotrajan dom: »Sredstva za gradnjo novega doma so zagotovljena. Videl sem načrte in zelo mi je všeč vizija novega doma. Tudi sam zagovarjam urejene delovne pogoje, gradnjo medgeneracijskih centrov in varovanih stanovanj. V Hrastniku bo to na enem mestu, kar me še posebej veseli.« Mesec je dodal, da se zavzema za socialno varnost od zibelke do jeseni življenja. In dodal, da se bo potrudil, da bo na poti do cilja čim manj birokratskih omejitev.

V proračunu Republike Slovenije za to 2023 in 2024, ki ga vlada oblikuje, bo denar za dom v Hrastniku, je zatrdil Mesec. Seveda računajo tudi na sredstva iz evropskih skladov. Vrednost gradnje je ocenjena na 13 milijonov evrov. V novem domu bo na voljo 150 postelj, sedaj jih je v DSO Hrastnik 132.

V Hrastniku so prav danes pričeli urejati cesto od tržnice na Lešo. Ta lokalna cesta bo v času posodobitve zaprta. Vrtičkarji, ki so imeli svoje grede na Leši, pa bodo dobili nove možnosti za ureditev gredic na Brnici in pod Prapretnim (nad Novim Logom), je dodal župan Funkl.

MP

Foto: MP, MJ