sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Mejnik: trilion dolarjev

Mejnik: Trilion dolarjev

Ko je ₿ dosegel skupno vrednost trilion dolarjev (1000 milijard $), se je povečalo zanimanje Wall Streeta, Pekinga in Silicijeve doline. Letos se je Bitcoin FOMO (Fear Of Missing Out = strah, da smo zamudili) naselil v glave profesionalnih investitorjev, upravljalcev korporacijskih zakladnic in ostalih upravljalcev premoženja, ki seveda nočejo ostati zadaj.

En izmed zadnjih naslovov na Bloombergu (privatno ameriško finančno in medijsko podjetje) se je glasil: Bitcoin prevzema vlogo zlata za zavarovanje proti inflaciji. Članek povzema, kako se vrednost iz zlata pretaka v Bitcoin prav iz tega razloga. Podjetja, kot so Tesla in Square, seveda pa tudi ogromno ostalih firm, (https://bitcointreasuries.org/) dodajajo ₿ na svoje bilance.

Kot pravi Michael Saylor, šef firme MicroStrategy, je ₿ daleč najboljši, najbolj čvrst denar (angleško govoreči svet takšni vrsti denarja pravi »sound, hard money«), in se obnaša kot gravitacijska luknja, ki bo požrla vso vrednost našega sveta. Tako kot Argentinec noče zamenjati svojega $ nazaj v peso, bodo le redki, ki bodo želeli »cashoutati« svoj ₿ nazaj v $ ali €.  Smo zelo zgodaj, vendar je že sedaj težko spregledati vpliv, ki ga bo ₿ imel na $10 trilionski trg zlata, $20 trilionski umetniški in zbirateljski trg, $100T delniški trg ter $225T nepremičninski in $250T obvezniški trg v prihajajočih letih.

Vendar BTC ni samo NGU (Number Go Up) tehnologija. Za vrtoglavimi dobički se skriva mogočna FGU (Freedom Go Up) tehnologija, ki jo novi uporabniki, vedoč ali pač ne, potiskajo naprej. NGU in FGU pri Bitcoinu sta nerazdružjliva.

₿ ni nastal s pomočjo angelskih investitorjev, ki pomagajo nadobudnim podjetnikom, ampak je bil sveti gral cyberpunkov, skupine anarholiberalcev, ki so zaskrbljeni, kako bo osebna svoboda preživela veliko digitalno transformacijo naše družbe. Njihov cilj je ločiti denar od države in korporacij, hkrati pa jih skrbi tudi naraščajoči nadzor in globalna kontrola skrbnikov umazanega fiat ($,€) denarja. Satoshijev največji trik je bil to, da je vse te težnje zapakiral v nekaj takega, kar je podobno digitalnemu zlatu, in tudi funkcionira tako.

Ja, zato daje ₿ vsakemu – ne glede na nacionalnost, status, bogastvo, spol, raso ali prepričanje – dostop do najboljše možne tehnologije za varčevanje na planetu. Prav tako nam daje tudi nezaustavljiv, programabilen denar, ki ne more biti cenzuriran, zasežen ali pa inflacijsko razvrednoten s strani centralne banke ali države. Disidenti, protestniki za demokracijo, opozicijski vodje in neodvisni novinarji po vsem svetu so to začeli dojemati, vse od Minska, Lagosa, Los Angelesa pa do Buenos Airesa.

Svetovni voditelji v svojih govorih poveličujejo človekove pravice, vendar vsi vidimo, da so to le lepe besede ljudi, ki jih običajno zanima le njihov osebni interes. Aktivisti za človekove pravice dobro vedo, da je zelo težko učinkovito promovirati svobodo v družbi, ki z lahkoto pravico, moralo in resnico zamenja za finančno korist. ₿ pa se je potihoma in počasi, pravzaprav na skrivaj, pretihotapil v obstoječ sistem odznotraj, kjer je in bo nadomestil monopol in Cantillon efekt (https://mattstoller.substack.com/p/the-cantillon-effect-why-wall-street), ki preferira tiste, ki so višje v denarni fiat piramidi.

Naslednjič: Toda kdo je pričaral in privlekel tega konja do mestnih vrat?

Peter Golob

/povzeto po članku Alexa Gladsteina: Bitcoin is a Trojan Horse for Freedom (Bitcoin Magazine) CSO, Human Righs Foundation/

Isti avtor