ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Medvedi še vedno v Zasavju

Podatki zasavskih lovskih družin o številu medvedov na območju Zasavja se razlikujejo. Na območju Hrastnika so pred meseci dokumentirali dva, ki so ju tudi fotografirali. Pred mesecem dni so medveda videli tudi na območju Trbovelj, nad Mesečino v Bevškem, gobarji na Kleku, komaj deset dni nazaj pa tudi na območju naselja Vrhe. Prav tako so lovci pred časom poročali o sumljivo raztrganih balah v Gamberku pri Čemšeniku. V Šentlambertu so pred dobrim tednom potrdili, da je medvedka z mladičem napadla telička. Komaj nekaj dni pozneje, 8. novembra, pa se je primer ponovil na domačiji Bregar v naselju Prapreče-del na zagorski strani. Kot je povedal Viktor Miklavčič iz Zavoda za gozdove Slovenije, je bil medved, ki je povzročil škodo v Praprečah, najverjetneje moškega spola in je napadel telička. Po njegovem mnenju je velika verjetnost, da je teliček zašel izven ograde, ko se je to zgodilo. 

Da ograda ni bila poškodovana, pa je povedal tudi Edvard Čop iz Lovske družine Zagorje, ki o tem, kaj točno se je zgodilo v Praprečah tudi po pogovoru z lastnikom domačije, ni povsem prepričan, potrdil pa je škodni primer v Šentlambertu. 

Na Zavodu za gozdove Ljubljana so ob tem povedali, da lahko oškodovan lastniki iz Zasavja, ki sumijo, da jim je škodo povzročil medved, to prijavijo na krajevno enoto Zavoda za gozdove v Zagorju. Sicer pa Miklavčič na vprašanje, koliko medvedov je zabeleženih v Zasavju, odgovarja: "Lovci poročajo, da so štirje ali da jih je pet, jaz pa to številko vedno delim z dve." Ne glede na to, koliko medvedov dejansko je v Zasavju, lovci opozarjajo vse občane, naj bodo na sprehodih po gozdovih previdni. Dodajajo še, da je medved sicer aktiven predvsem ponoči, res pa je, da v Zasavju izkušenj z medvedi nimamo. Kot ocenjujejo nekateri strokovnjaki, je v Sloveniji občutno poraslo število medvedov in jih je za slovenske razmere preveč. Trenutno naj bi jih bilo okrog 600 do 650.

TPK

Isti avtor