Na območju med Šmohorjem, Kalom, Rečico in deponijo Unično se gibljeta medveda, ki »strašita« domačine in pohodnike. A strah je odveč, pravi gospodar Lovske družine Hrastnik Tomaž Pavčnik. Medveda sta na tem območju že vsaj dva meseca in za zdaj nista pokazala nobenih znakov, da sta napadalna do ljudi. »Nasprotno,« pravi Tomaž Pavčnik, »ko smo jih lovci čakali na preži in ju tudi zagledali, sta se umaknila takoj, ko smo začeli glasneje govoriti ali ju obsvetljevati z lučjo.«
Medveda sta moškega spola. Eden je star dve leti, drugi je leto ali dve starejši in tudi težji, tehta približno sto kilogramov. Lovci imajo oba posneta.

»Že par sto let vodi njihova pot čez naše kraje,« pojasnjuje Pavčnik, »medvedi tod prečkajo Savo, nato pa nadaljujejo pot preko Čemšeniške planine oziroma planine Menina proti Savinjski, od tam pa nadaljujejo v Avstrijo.« Po mnenju gospodarja hrastniških lovcev sta medveda, ki sta trenutno v Zasavju, tu zaradi izobilja mlečne koruze, ki jima še posebej tekne. Ko bo koruza dozorela, torej jeseni, lovci pričakujejo, da bosta medveda vzela pot pod noge in nadaljevala svojo ustaljeno pot.

In kaj lovci svetujejo pohodnikom ali domačinom, če bi medveda vendarle srečali? Naj se glasneje pogovarjajo. Medvedi se običajno gibljejo ponoči, a v sušnem obdobju se do vode in hrane lahko napotijo tudi podnevi.

Rjavi medved je zavarovana žival s slovensko, evropsko in mednarodno zakonodajo. Lovci ga po odredbi ministrstva lahko ustrelijo le v izrednih razmerah, če obstaja možnost, da dejansko ogroža človeka.

TPK

Prejšnji članekV Medijskih toplicah se streljajo
Naslednji članekOsvežilna fotografija – vroče nebo