V prostorih Steklarne Hrastnik je bila 27. januarja slavnostna podelitev mednarodnih priznanj za mlade programa MEPI. Priznanja so prejeli trije dijaki Srednje tehniške in poklicne šole (STPŠ) Trbovlje ter Srednje šole Zagorje (SŠZ), ki so uspešno zaključili program na bronasti stopnji: Miha Krajnc (STPŠ), Blaž Strgaršek in Nastja Planinc (SŠZ). Dijaki so prejeli priznanja za uresničene zastavljene cilje na različnih področjih, in sicer prostovoljstva, veščin, športa in odprave.
MEPI je program netekmovalne narave za mlade od 14. do 25. leta, ki ga je leta 1956 uvedel vojvoda Edinburški, mož britanske kraljice Elizabete II., skupaj s Kurtom Hahnom, znanim nemškim pedagogom, in lordom Huntom, vodjo prve uspešne odprave na Mont Everest. Fleksibilen program mlade z aktivno udeležbo na različnih področjih (šport, veščine, prostovoljstvo in odprave) usmerja v razvoj in uresničitev njihovih potencialov ter jih spodbuja k razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne posameznike, pripravljene na izzive življenja. V skoraj 60 letih se je program iz Velike Britanije razširil v več kot 130 držav. V tem obdobju je v njem sodelovalo že več kot sedem milijonov mladih. V slovenskih šolah in nekaterih drugih organizacijah ga izvajajo od leta 2004.

Dogodek sta organizirali Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje ter Srednja šola Zagorje v sodelovanju z nacionalnim uradom MEPI – Zavod MEPI. Gostitelj dogodka je bila Steklarna Hrastnik, ki je tudi lokalni sponzor programa MEPI.

Prva bronasta MEPI priznanja sta podelila župan občine Hrastnik, Miran Jerič, ter britanska veleposlanica, Sophie Honey. Častni gostje prireditve so bili še županja občine Trbovlje, Jasna Gabrič, župan občine Zagorje, Matjaž Švagan, in direktor Studia Moderna, Sandi Češko, ki je tudi generalni sponzor programa MEPI.

Čudoviti prikaz vsega, kar program MEPI ponuja udeležencem, se odraža v sloganu, ki pravi,  da je v tebi več, kot si misliš.

Simona Izgoršek

Prejšnji članekPri napadu poginil
Naslednji članekKoši in košare Staneta Bokala