Omembe izvira termalne vode, na katerem danes stojijo Medijske toplice, segajo v sedemnajsto stoletje, ko ga je v svojem delu Slava vojvodine Kranjske popisal polihistor Janez Vajkard Valvasor. Slabih 200 let kasneje je Izlačan Alojz Prašnikar uredil okrevališče, jamsko kopališče in plavalni bazen s termalno vodo. Po drugi svetovni vojni je kopališče dobilo še olimpijski bazen, v 80. letih 20. stoletja pa je gostišče s prenočišči postalo hotel. Leta 1993 so zgradili nov zunanji kopališki kompleks s tremi bazeni in toboganom, leta 2000 pa so popolnoma prenovili notranjost hotela.
Kopališče in hotelski del so po zadnji veliki gradnji in prenovi ter stečaju pred dvema desetletjema poskušali rešiti na več različnih načinov, a se noben od teh ni izkazal za uspešnega. Hotel in toplice so leta 2009 zaprli. Kompleks je postal talec poslovneža Darka Zupanca, ki ga je preko svojih firm uporabil za zavarovanje bančnih poslov, v Medijske toplice pa ni več vlagal in jih je pustil propadati. K naglemu propadanju so pripomogle tudi poplave leta 2010 in vandali, ki so dodatno razdejali že tako uničene objekte. Občina Zagorje ob Savi je razmišljala o nakupu kompleksa, vendar se tudi to ni izšlo.

Od leta 2013 dalje so za Medijske toplice skrbeli prostovoljci v okviru iniciative za ponovno odprtje, katere pobudnik je bil Jure Urbanija. Pripravili so več prireditev, čistili bazene in okolico ter skušali vsaj nekako obuditi dejavnost na tem prostoru.

Družba Hotel Medijske toplice je od letošnjega januarja v stečajnem postopku, nabralo se je za skoraj pet milijonov evrov terjatev upnikov. Stečajni upravitelj Igor Bončina želi terjatve poplačati s prodajo kompleksa na javni dražbi. Kompleks je bil leta 2012 že tik pred tem, da gre na dražbo, vendar je lastniku uspelo pravočasno poplačati terjatve. Izklicna cena za nekdanji biser turizma v Zasavju je 1,4 milijona evrov. Bončina je po poročanju Dela sodišče v Celju zaprosil za soglasje k prodaji, v izklicno ceno pa mora privoliti tudi ločitvena upnica NKBM. Za najem Medijskih toplic pa se zanimajo Hrastničani – natančneje društvo za šport in rekreacijo Škorpijon, še poroča Delo. V zameno za brezplačen najem kompleksa, v katerem bi med drugim organizirali paintball, bi vzdrževali njegovo okolico. Bončina se zaenkrat še ni odločil, kaj bo storil s ponudbo.

ZT