Teden vseživljenjskega učenja (TVU) pod naslovom Slovenija, učeča se dežela, poteka po vsej Sloveniji. Svečana otvoritev je tokrat pripadla Zasavju. Organizirala jo je Zasavska ljudska univerza pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje.
Svečanosti se je udeležila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. Osrednji del odprtja je bil namenjen podelitvi priznanj Andragoškega centra Slovenije za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2016. Enega izmed priznanj je prejela tudi skupina sedmih mladih prostovoljcev Medgeneracijskega središča Zagorje ob Savi, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Zagorje že od leta 2013. Dobitniki so Maša Topole, Petra Klančišar, Luka Turk, Tjaša Klančišar, Tina Centa, Špela Paš in Maruša Troha. »Izpostavljeni mladi prostovoljci so si nadeli ime Mladi sejalci znanja – Dobrovoljci in so v naši izobraževalnih programih nesebično podajali svoje znanje ter pripomogli k večjemu medgeneracijskemu izobraževanju, sodelovanju in sobivanju ter so nepogrešljiv del naših prostovoljcev;« so ob prejemu priznanja zapisali v Mladinskem centru Zagorje.

V Medgeneracijskem središču Zagorje lahko mladi v okviru programa pridobijo praktična pedagoška in andragoška znanja, ki jim lahko kasneje koristijo na karierni poti. Skupina mladih prostovoljcev je s svojo dobro voljo in aktivnim angažmajem dokazala, da lahko pripomorejo k lokalnemu razvoju vseh generacij ter s svojo zagnanostjo dosežejo velik učni napredek pri sebi, pa tudi pri udeležencih vseh starostnih skupin, ki so jih poučevali.

Za priznanje je skupino mladih prostovoljcev predlagala Občina Zagorje ob Savi, saj so mladi pripomogli k večjemu zavedanju občanov o možnostih aktivnega preživljanja prostega časa, pomembnosti vseživljenjskega učenja, strpnosti med generacijami, pomembnosti medgeneracijskega učenja, sodelovanja in povezovanja.

ZT