Takoimenovani visokotehnološki čudež bodo Zagorjani uresničili s pomočjo gigantskega dizelskega agregata. Za prilagoditev in izdelavo agregata so poskrbeli na Inštitutu Jožefa Stefana, za tehnično izvedbo pa skupina mladih zasavskih inženirjev in delavcev. Ti že od januarja nameščajo na objekt čistilne naprave 14-valni dizelski agregat, ki tehta 2.000 ton in je dolg 27 metrov. Motor lahko razvije do 100.000 konjskih moči. Podobnega so v svetu vgradili v dve čistilni napravi, od katerih je ena že uspešno mobilna in z njo čistijo odplake v več mestih. Zagorska bo – če bo projekt uspel – tako druga mobilna čistilna naprava na svetu.
Projekt vključuje tudi razširitev struge reke Save, ki se ga bodo lotili takoj, ko ga potrdijo zagorski občinski svetniki. Mobilna čistilna naprava Medeja naj bi bila tako nared do konca junija.

Kot je povedal župan Zagorja Matjaž Švagan, se bo sicer draga naložba v nekaj letih poplačala. Interes za storitve mobilne čistilne naprave so namreč pokazali v več slovenskih občinah, med prvimi pa sta pismo o nameri sodelovanja podpisala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem. Švagan načrtuje, da bo Medeja proti Ljubljani odplula že julija letos.

ZT

Prejšnji članekSpet v rudniški rov preko knapovskih ovir
Naslednji članekAprilski menjalni krog