Vsem prejemnikom medalj sta iskreno čestitala za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije. Njihovo ravnanje je lahko vsem za zgled in si zasluži priznanje, še zlasti zato, ker so v ospredju javne pozornosti običajno predvsem represivni ukrepi policije, pozitivna, človekoljubna dejanja pa so na žalost pogosto spregledana.
V nagovoru je generalni direktor policije Marjan Fank pohvalil policiste ter občane za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja, ob tem pa dodal, da je izjemno ponosen, da imajo policisti v svojih vrstah kot tudi med občani tako pogumne in srčne ljudi.

Med prejemniki je 24 policistov in 10 občanov, ki so v minulem letu nesebično pomagali in reševali življenja, pri tem pa veliki nevarnosti pogosto izpostavili tudi sebe. Izkazali so se s pogumnimi dejanji. V številnih primerih so pravočasno prepoznali situacije, v katerih je bilo ogroženo človeško življenje, in se pravilno odzvali nanje. Vest jim je narekovala, da ne morejo in ne smejo samo čakati. Ko je bilo treba, so zato ukrepali, in to brez vsakršnega pomišljanja. Prav to je v večini primerov predstavljalo tisti ključni moment, ko se je jeziček na tehtnici usode, ki je odločal o življenju ali smrti, nagnil v smer življenja.

Medaljo za hrabrost je prejel tudi Andrej Hudomalj, policist kriminalist Policijske postaje Trbovlje, ki se je s pogumom izkazal 10. avgusta letos. Takrat je bila policija obveščena, da je na cesti Trbovlje–Dobovec neznano vozilo zapeljalo z vozišča po strmem pobočju navzdol in obstalo okoli 200 metrov nižje. Tja se je takoj odpravila policijska patrulja, v kateri je bil tudi Andrej Hudomalj.

Na cesti je bilo še nekaj drugih ljudi, a nihče ni sestopil v globel, ker je bilo to zaradi strmine in podrtih drevesnih debel prenevarno. Kljub spolzkemu in težko dostopnem terenu se je Hudomalj odločil, da se spusti do vozila in preveri, ali so v njem potniki. Uspelo mu je doseči močno poškodovan osebni avtomobil, ki je bil zagozden med podrtimi debli. Čeprav bi lahko vejevje popustilo in bi vozilo zdrsnilo naprej po strmini, je splezal do avta in skozi razbito steklo opazil voznico. Ženska se na njegove klice ni odzivala, zato je policist splezal na drugo stran in preveril njen srčni utrip. Otipal je pulz ter opazil, da diha in da je v nezavesti, a brez večjih vidnih ran. O tem je policist poročal dežurnemu na postaji in zaprosil za pomoč reševalcev in gasilcev. Ko so prispeli, so vozilo fiksirali, da so lahko do njega prišli bolj varno, nato pa so s škripci, žaganjem debel itd. izvlekli avtomobil in rešili nesrečno voznico. »Policist Andrej Hudomalj je s požrtvovalnostjo, samoiniciativnostjo in aktivnim iskanjem rešitve bistveno prispeval, da je bilo poškodovano voznico sploh mogoče transportirati do ceste, s čimer je omogočil reševalcem, da so jo poskusili obdržati pri življenju,« so zapisali v obrazložitvi priznanja na Policiji.

MP

Prejšnji članekTa konec tedna več vlomov
Naslednji članekKako otroku pomagati, da bo shodil?