torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Med nagrajenci Zdenko Mikulin

V nedeljo, 11. februarja, so na dan 134. obletnice rojstva Stanka Bloudka na Brdu pri Kranju na 59. podelitvi Bloudkovih priznanj podelili priznanja za leto 2023. Zasavcev ni bilo med prejemniki priznanj, ga je pa prejel stari zasavski športni znanec, ki je del svoje športne poti ustvaril tudi v Zasavju – Zdenko Mikulin.

Zbrane so nagovorili predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj. Bludkove nagrade so prejeli Anže Lanišek za vrhunski mednarodni športni dosežek, Janez Penca, Vojko Orel ter Franc Ekar za življenjsko delo v športu. Bludkove plakete pa so prejeli Zvone Dežnak, Edvard Hafner, Samo Masleša in Tri srca /Radenci za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, Franc Hočevar, Matjaž Jemec, Zdenko Mikulin in Danilo Vladimir Sergaš za življenjsko delo v športu, Vita Lukan za pomemben tekmovalni dosežek in Janez Slatinšek za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Zdenko Mikulin (rojen 25. junija 1949 v Ribnici) se je izkazal kot izjemna osebnost v svetu slovenskega in ribniškega rokometa, kot trener pa je uspešno deloval tudi v Zasavju.

V svoji mladosti je Zdenko Mikulin blestel kot rokometni igralec. Imel je ključno vlogo v ribniški ekipi v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, kar je pripomoglo, da je Ribnica postala tretji rokometni center v Sloveniji.

Kot profesionalni igralec je kar pet let igral v Nemčiji in bil dve leti tudi njihov kapetan. Po koncu igralske kariere se je posvetil trenerskemu delu in uspešno vodil več ženskih in moških klubov v Sloveniji in se izkazal kot vizionarski mentor talentov. Svoje znanje je delil tudi na državni ravni, saj je prevzel vlogo pomočnika trenerja slovenske ženske rokometne reprezentance. Njegova strokovnost in predanost sta pripomogli k uspehom slovenskih ekip in razvoju slovenskega rokometa. Namreč kar 20-krat je bil državni prvak v Sloveniji z različnimi kategorijami, uvrstil pa se je tudi na svetovno prvenstvo.

Njegovo trenersko delo je pustilo globoko sled tudi v Zasavju, saj je kar nekaj let vodil člansko ekipo Rokometnega kluba Dol TKI Hrastnik in v tistem času skrbel za strokovno delo v klubu na vseh nivojih. Bil je mentor trenerjem v mlajših kategorijah. Ljubitelji rokometa se ga še vedno z veseljem spominjajo in cenijo, saj jih je prepričal s svojim strokovnim znanjem in odličnim odnosom do igralcev, delavcev v klubu in navijačev.

Predlagatelja priznanja sta bila Aleš Jug in Tomaž Tomšič.

Savus

Foto: osebni arhiv, MGTŠ


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor