Policijska uprava Ljubljana, katere del so tudi vse zasavske občine, je v letošnjem letu (do 3. junija 2021) obravnavala šest prometnih nesreč s smrtnim izidom. Od tega so v nesrečah umrli kar štirje motoristi. V vseh primerih so bili motoristi samoudeleženi, vzrok prometne nesreče pa je bila neprilagojena hitrost.

V primerjavi z istim obdobjem lani je sicer prometnih nesreč s smrtnim izidom manj (lani so obravnavali 10 prometnih nesreč s smrtnim izidom, od tega je bila ena smrtna žrtev med motoristi), v letošnjem letu izrazito izstopajo smrtne žrtve med motoristi.

Motoristična sezona je že v polnem razmahu, zato bodo policisti preventivnim aktivnostim na področju enoslednih vozil namenjali še več pozornosti. Policijska uprava poziva motoriste, da prilagodijo vožnjo svoji psihofizični pripravljenosti in upoštevajo nasvete za varno vožnjo!

Nasveti za varno motoristično sezono

  1. Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja in pnevmatik.
  2. Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.
  3. Vedno uporabljajte zaščitno čelado, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornje in rokavice.
  4. Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje zavorno pot, ostale voznike pa presenetite.
  5. Vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključni element varnosti v prometu.
  6. Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, ter na tovorna vozila, da jim ne zapeljete v mrtvi kot.
  7. Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).
  8. Bodite pozorni na razne neravnine, pesek, mokro, spolzko cestišče. V teh primerih znižajte hitrost.
  9. Preizkušanje motorja, polaganje ovinkov, testiranje lastnih sposobnosti izvajajte na varnem poligonu ali z napravo Skidbike, nikakor pa ne na cesti, kjer so situacije težko predvidljive.

Savus

Foto: PU Ljubljana