Iztekel se je prvi krog glasovanja za najboljšo planinsko kočo v Sloveniji, ki ga organizirata Planinska zveza Slovenije in spletni portal Siol.net. Planinci so v dveh kategorijah izbrali po pet najboljših planinskih koč, med katerimi je tudi lepo število zasavskih.

Tri zasavske

V kategoriji naj planinska koča so med petimi finalistkami kar tri take, ki stojijo na vrhovih v ali v neposredni bližini Zasavja in s katerimi upravljajo zasavska planinska društva: Planinski dom na Kalu, Planinski dom na Mrzlici in Planinski dom na Kumu. Slednjemu so planinci največ glasov namenili že leta 2015.

V tej kategoriji se za zmago potegujeta še Dom na Kofcah in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih.

Zasavska koča v Julijskih Alpah

V kategoriji naj visokogorska planinska koča, kamor spadajo težje dostopne planinske postojanke, je med kandidatkami tudi Zasavska koča na Prehodavcih. Koča se sicer ne nahaja na katerem od zasavskih vrhov, so pa za njeno gradnjo zaslužni zasavski planinci, ki so jo postavili na pobudo Hrastničana Stanka Brečka. Pri gradnji, ki se je po podatkih Planinske zveze Slovenije začela poleti leta 1953, so sodelovala PD Dol pri Hrastniku, PD Hrastnik, PD Kum Trbovlje, PD Trbovlje, PD Zagorje in PD Radeče, ki kočo trenutno upravlja. Koča je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja postala prva koča v Julijcih s sončnimi celicami za pridobivanje električne energije in prototipom suhega stranišča.

V tej kategoriji so finalisti še Dom na Komni, Krekova koča na Ratitovcu, Pogačnikov dom na Kriških podih in Triglavski dom na Kredarici.

Glasovanje bo trajalo do 11. septembra 2019.

MD

Foto: arhiv PZS