Na 10. svetovnem pokalu za mlade v hrvaškem Umagu, ki je potekal od 26. junija do 2. julija, je med 2059 tekmovalci iz 64 držav drugo bronasto medaljo za Slovenijo osvojil Stefan Joksimovič iz Karate kluba Trbovlje.
Joksimovič je v prvih treh krogih po vrsti premagal Šveda, Italijana in Rusa. V polfinalu je izgubil za minimalno točko proti kasnejšemu zmagovalcu iz Nizozemske. V borbi za bronasto medaljo v kategoriji člani do 84 kilogramov pa je premagal predstavnika Cipra ter tako poskrbel za želeno medaljo svetovnega pokala. Tokrat so si Slovenci priborili le dve bronasti, za Joksimoviča pa je bila to že tretja medalja s tekmovanja za svetovni pokal.

Barve Karate kluba Trbovlje so v Umagu zastopali še Laura Božjak, Urša Haberl, Barbara Haberl, Ervin Salkič, Domen Zidar, Luka Ferlin, Luka Perc, Ajdin Mujkanovič in Blaž Hribovšek. Vodila sta jih trenerja Miha Kovačič in Bogdan Simerl.

Svetovna Karate zveza (WKF) je pred samim prvenstvom organizirala trening kamp, ki sta se ga v lastni režiji udeležili Urša in Barbara. Treninge so vodili današnji in nekdanji najuspešnejši karateisti sveta. Preostala osmerica se njim je pridružila v četrtek. V petek so bili naši tekmovalci prosti, saj je potekalo tekmovanje za otroke.

Večina jih je svoje nastope v soboto končala že v prvem krogu. Bolje je kazalo Urši Haberl, ki je v prvem krogu premagala japonsko predstavnico, sicer aktualno azijsko prvakinjo, a je nato v drugem krogu kljub neodločenem rezultatu proti Makedonki izgubila zaradi prvo dosežene točke nasprotnice.

Nedelja je bila za Trboveljčane uspešnejša. Poleg uspehov Joksimoviča, je bila v prvem krogu uspešna tudi Barbara Haberl, ki je premagala aktualno svetovno prvakinjo iz Estonije, vendar nato v naslednjem krogu izgubila proti Danki. Za Luko Perca je bil v prvem krogu premočan tekmovalec iz Bosne in Hercegovine. Luka Ferlin je v prvem premagal Finca in nato v drugem krogu izgubil proti Kanadčanu. Blaž Hribovšek je v prvem krogu premagal Bosanca, v drugem  Kanadčana in v tretjem izgubil proti Belorusu, ki pa se je kasneje uvrstil v finale ter tako omogočil Hribovšku nastop v repasažu. Prvo repasažno borbo proti Čehu je Hribovšek dobil, odločilno za bronasto medaljo pa žal izgubil proti predstavniku Saudske Arabije ter tako končal prvenstvo na nehvaležnem, a vseeno odličnem petem mestu.

Trboveljska ekipa je v Umagu ostala še dodatni dan, kjer so za nagrado dan preživeli v vodnem parku Istralandia. »To so si zaslužili, saj z medsebojno podporo in spodbujanjem dokazujejo, da so prava ekipa,« so po tekmi povedali predstavniki kluba. »Zahvala gre tekmovalcem pa tudi glavnemu trenerju, Mihi Kovačiču, ki je s svojimi pomočniki svoje tekmovalce pripravil tako dobro, da so ti v ključnih trenutkih dali vse od sebe. Ta uspeh samo potrjuje to, da je trboveljski karate na pravi poti.«

ZT