Akcija Božiček za en dan letos poteka že peto leto. Prvič so jo organizirali leta 2012, pobudnica pa je Savina Goličnik.
V akcijo je bilo letos vključenih več kot 9900 otrok, ki so si jih potencialni Božički izbrali s seznama. Med njimi so bili tudi otroci iz Zasavja. Sezname otrok in mladostnikov jim po besedah organizatorjev akcije posredujejo centri za socialno delo, varne hiše, materinski domovi. “Skratka, ustanove, ki imajo največ stika s socialno ogroženimi otroki,” so povedali.

Sodelujoči v akciji so lahko svoje škatle oddali na zbirnih mestih po vseh Sloveniji, med drugim tudi v Zasavju, v Mladinskem centru Trbovlje in Mladinskem centru Hrastnik.

V Hrastniku se je nabralo okrog 40 daril, je povedal direktor MCH Jani Medvešek. Nekaj več Božičkov pa je svoja darila peljalo v Trbovlje. Tam jih je, kot je povedala Katarina Kuhar, na organizatorje čakalo okrog 170.

Akcija se je začela 15. novembra, zadnji dan za oddajo daril pa je bil torek, 6. decembra.

Letos je Božiček za en dan obdaril tudi starejše, bilo jih je okrog 240. Sezname teh organizatorjem akcije posredujejo strokovni delavci domov za ostarele. “Izbrani so tisti, ki prejemajo izjemno majhno pokojnino ali pa so ostali brez svojcev, ki bi jim lahko polepšali božič,” so povedali organizatorji.

Martina Drobne

 

Prejšnji članekZaradi nepazljivosti v potok
Naslednji članekTudi v Preboldu so za predor