Mavrica barv, različni vzorci in materiali … Vse skupaj v enem prostoru se sliši kot pravi kaos, a s premišljeno uporabo se lahko spremeni v čudovit ambient.
Sama se držim načela manj je več, kar pa ne pomeni da neka živa barva v prostoru ni dobrodošla. Ne pretiravajmo, pobarvajmo le eno steno, ne vseh. Barvo ponovimo na dodatkih: okrasnih blazinah v dnevni sobi, brisačah v kopalnici, preprogi v jedilnici, sliki v kuhinji … Seveda ni potrebno vse opremiti v istem odtenku, še manj v isti barvi. Preveč monotonosti ne potrebujemo, naj pa bodo barve med seboj usklajene. Zavedati se moramo, da ni vsaka barva primerna za vsak prostor, a o tem kdaj drugič. Letošnji trendi se nagibajo k svetlo zelenim odtenkom.

Lahko smo bolj drzni in kakšno steno polepimo s tapetami. Na trgu je ogromno ponudbe, od tematskih vzorcev, 3d motivov, raznih napisov. Kako prisrčne so rožice ali zvezdice na steni otroške sobice. Lahko pa si zamislite čisto svojo, unikatno, ki vam jo izdelajo glede na želje.

zasavc-arh-11Tudi vzorci so dobrodošli, vendar z njimi ne pretiravajmo. Če je prostor dolg naj bo vzorec vertikalen, da prostor optično poviša, če je krajši ravno obratno. Veliki vzorci oz. motivi najdejo svoj prostor v večjih prostorih, za manjše prostore so bolj primerni manjši vzorci, tudi na manjši površini naj bodo. Pike ali črte?  Prav tako so dobrodošle, vendar ne skupaj. Izberite eno ali drugo, oba vzorca sta precej močna in opazna, zato oboje skupaj ni primerno.

Na prazne stene obesimo sliko sanjskega kraja, najljubše rože. Idealna postavitev je v višini oči. Obesite svoje fotografije v različno velikih okvirjih enake barve … Poigrajte se.

Če je prostor majhen, naj bodo barve sten in opreme svetlejše. Temen les, kamen in podobni »težki« materiali naj se uporabljajo po pameti.

Zakaj ne bi imeli steklene mizice v dnevni sobi? V majhnem stanovanju je zasnova opreme toliko bolj pomembna, saj morajo biti vsi kosi pohištva funkcionalni. Naj bodo ti le najnujnejši, sicer pa naj bo več stvari spravljenih v omarah in ne razstavljenih na odprtih policah, saj se le tako izognemo prenasičenosti in bo prostor še dihal.

Premišljena uporaba ogledal lahko prav tako poveča prostor.

Odlična dekoracija so tudi rože, zelenje. Ti dajejo občutek domačnosti in izboljšujejo kakovost zraka.

Če imate kakršnokoli vprašanje in bi želeli nasvet arhitektke glede gradnje, obnove ali opreme prostora, lahko pišete na elektronski naslov in morda prav vam v naslednjem članku odgovorim.

Tina Dragić, mag. inž. arh.
ARHITEKTURA TD
info@arhitekturatd.si

arhitektura-td-logo

 

Prejšnji članekSosed sosedu – sosed
Naslednji članekOtroški načrti