V soboto, 5. decembra, sta v Mladinskem centru Trbovlje Maša Mlinarič iz Hrastnika in Taja Metličar iz Trbovelj predstavili svoji knjigi Mostovi vseh realnosti in Številka trenutno ni dosegljiva.
Obe sta namreč povezani s tem centrom – vsaka na svoj način. Taja je dolgoletna prostovoljka, Mašo pa so opazili že pred leti, ko je kot šestnajstletnica predstavila svoj roman na trboveljski gimnaziji in ji predlagali, da ga objavi. Zdaj bo kmalu dopolnila dvajset let in študira medicino.

Taja je imela pred osmimi leti hudo avtomobilsko nesrečo in zdaj že vrsto let sodeluje z Zavodom Varna pot, kjer v preventivnem programu združujejo mlade, ki so preživeli hudo prometno nesrečo in utrpeli poškodbe glave. Izkušnje z delavnic, kjer se trudijo zmanjšati nesreče na nič (0), je želela prenesti v knjigo.

Tomaž Deželak je spretno vodil pogovor, čeprav sta avtorici opisovali zelo različni temi. Obiskovalci, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička, so bili navdušeni nad obema. Vendar bosta avtorici v bodoče gotovo nastopali posamezno, saj si zaslužita vsaka svojo predstavitev. Taja zaradi velike volje do življenja in nesebičnega razdajanja drugim, Maša pa zaradi izjemnega literarnega talenta, ki preseneča vse po vrsti.

Avtorici sta se spoznali letos na MCT, kjer so se ukvarjali z izdelavo naslovnice, lekturo, tehničnimi podrobnostmi in promocijo ob izidu obeh prvencev. Na literarni večer so prinesli knjige iz tiskarne še tople.

Fanči Moljk