sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Marš Tončke Čeč

V torek, 8. marca, ob dnevu žena so v društvu SuperRaufnk organiziral Marš Tončke Čeč, na katerem so opozorili na vse neenakosti, ki jih ženske še vedno doživljajo v družbi.

»SuperRaufnk je novoustanovljeno društvo za promocijo družbene enakopravnosti. Društvo je ustanovljeno zaradi uresničevanja človekovih pravic, za uresničevanje podnebne pravičnosti, odpravljanja diskriminacij znotraj družbe. Delovali bomo predvsem na območju Zasavja, ker se nam zdi pomembno, da se zavest o enakopravnosti in pravičnosti v družbi krepi tudi na lokalni ravni in ne samo na državni,« pravi predsednik društva Matej Zupanc.

Člani društva in drugi udeleženci so se včeraj ob 16. uri zbrali pred hišo Tončke Čeč na Kleku in tam položili venec. Ob 18. so v parku začeli Marš, ki ga je otvorila Rudarska godba Hrastnik, sledil je pohod po ulici Sallaumines do Delavskega doma Trbovlje. Marš so obogatili z recitalom člani Mladinskega gledališča Svoboda. Marija Govejšek, ki je članica ZZB za vrednote NOB Trbovlje, pa je predstavila bogato in aktivno delovanje Tončke Čeč, kako je v rudarskem mestu aktivistično delovala in se borila za boljšo družbo. Marš se je zaključil z nastopom Pevskega zbora Zarja.

S prireditvijo so organizatorji hoteli opozoriti, da se je položaj žensk v družbi ponovno poslabšal, predvsem v korona krizi, ko so bile ženske tiste, ki so morale prevzemali večji del bremena. »Ne samo to, da so ženske na nižje plačanih delovnih mestih, od njih se vseskozi pričakuje, da so razumevajoče in vdane sopotnice, ljubeče mamice ter tiste, ki doma poprimejo za večji del gospodinjskih opravil. Zato breme epidemije vsekakor ni bilo enakomerno porazdeljeno,« pravijo organizatorji. Profesorica sociologije na Gimnaziji Trbovlje in aktivistka Nasta Doberlet Bučalič je opozorila, da so ženske v pravnem smislu res enakopravne, vendar družbena praksa še vedno vsebuje mnoge predsodke in stereotipe, ki vplivajo na delo in življenje žensk. Neenaka obravnava spolov je v demokratičnih družbah največkrat prikrita. Izpostavila je, da je v družbi predvsem težava pri vrednotenju razlik med spoloma v večvrednosti in manjvrednosti. Gre za zgodovinsko navlako, ki pogojuje miselnost ljudi in to miselnost je težko spreminjati. Nanjo pa moramo neprestano opozarjati in presegati z našim delovanjem in vedenjem.

Organizatorji pravijo, da bodo marš pripravili tudi v prihodnjih letih v upanju, da se bodo z opozorili in aktivnimi vedenjskimi spremembami položaj žensk izboljšal in izenačil z moškim spolom.

Savus

Foto: arhiv SuperRaufnk


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor