Gledališka skupina na Dolu deluje v okviru KUD Svoboda Dol pri Hrastniku že štirinajsto leto. Trenutno jih je okoli 15, seveda pa se število spreminja. Sestavljajo jo amaterski igralci, ljubitelji gledališča, ki so si v teh letih pridobili veliko naklonjenost krajanov, saj vedno napolnijo dvorano. To potrjuje tudi Kulturni center Hrastnik, ki jih je uvrstil med redne predstave vsakoletnega gledališkega abonmaja.
»Igralci pod vodstvom Jureta Aškerca smo kot ena velika družina,« pravi Hafnerjeva. »Zna nas navdušiti, sprostiti, predvsem pa približati potek igre, kot si jo je zamislil. Nikoli ne vzroji, če mu ne sledimo. Potrpežljivo pokaže še enkrat, če je treba. Navadno se razdelimo po skupinah, vadi pa tudi s posamezniki. Ob koncu tedna pa tudi zvečer po 21.uri …« Nagrajenka je med najstarejšimi po letih, pa tudi po stažu, saj nastopa že 12 let.

Aškerc je kazal veselje do dramske igre že v osnovni šoli, kasneje se je sam poglabljal v strokovno literaturo in sam pisal tudi tekste. »Karkoli sem dobil v roke, se mi je zdelo premalo življenjsko in dolgočasno,« je povedal. Zato so njegove igre polne smeha in imeniten prikaz sodobne družbe in malega človeka. Aškerc je zaposlen kot medicinski tehnik na Kliničnem centru, zato vnaša v predstave tudi probleme iz zdravstvenega življenja.

Seveda so veseli priznanja tudi vsi soigralci Marije Hafner. Takole jo je pohvalil Aškerc: »V močnih dialogih s soigralko Sabino Klemen je našla oporo in zaupanje v povezovanje dialogov. Bila je sproščena in prepričljiva, vlogo je odigrala odlično. Še sam nisem mogel verjeti, ko sem jih spremljal izza zavese, kaj se dogaja na odru. Še nikoli ni  izžarevala toliko  energije. Še mene je prepričala, da se to v resnici dogaja. Kot da to ni igra! In če je prepričala mene, je prepričala tudi vso ostalo publiko in seveda selektorico Linhartovega srečanja.«

Ostale vloge so oblikovali Aleksej in Sabina Klemen, Andreja in Jani Zore, Jasmina Janjić, Nisa G. Hribernik in Marko Žagar.

Fanči Moljk

Prejšnji članekMarija Ribič, predsednica KS Mlinše-Kolovrat
Naslednji članekPokazali, kaj znajo