ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Nagrajena za življenjsko delo

Na Dnevih slovenskega turizma je Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije podelila tudi priznanje za življenjsko delo. Prejela ga je Marija Čop za delo v gostinstvu in promocijo kulinarike v Zasavju.

Kot je bilo slišati v obrazložitvi, bi bilo Zasavje še vedno razmeroma bela lisa na kulinaričnem zemljevidu Slovenije, če ne bi Marija Čop iz Podkuma razvijala pestre dejavnosti na tem področju. To svoje podjetniško poslanstvo opravlja že tri desetletja in ga je razširila v Zagorje, Trbovlje in Litijo. Uspešno družinsko podjetje sedaj vodi njen sin, mlad kuharski mojster Lojze Čop, kar ocenjevalci vidijo kot enega njenih največjih dosežkov, saj je prenos gostinske dejavnosti na mlade generacije pogosto ena najtežjih nalog v celotni paleti gostinskega prizadevanja. Sedež podjetja je v Podkumu, kjer so pred leti odprli novo gostilno s trgovino in poštnim uradom. Gostilna je članica skupine »Gostilna Slovenija«, njen sloves pa potrjujejo številni obiskovalci. V gostinski ponudbi dosledno uporabljajo lokalna in regionalna živila, razvili so sistem sodelovanja z lokalnimi in regionalnimi dobavitelji, kar jim zagotavlja uvrščanje sezonske hrane na jedilnikih. Pri načrtovanju jedi in menijev zajemajo iz bogate prehranske dediščine Slovenije, vendar interpretirane na sodobne kulinarične načine. Poleg ponudbe v gostilni so razvili tudi ketering.

Marija Čop je za svoje delo prejela že vrsto priznanj; med številnimi je bila nominirana tudi za Obrtnico leta, Zasavski tednik s člani akademije pa jo je nominiral tudi za Zasavko leta 2015.

ZT

Isti avtor