Tudi letos bo Fundacija Svečka izvedla projekt Manj svečk za manj grobov. Projekt so leta 2009 zasnovali mladi Zagorjani, do letos pa se je razširil že v 15 slovenskih občin. Je ekološko-humanitarne narave, ki želi na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja.

V preteklih letih so z akcijo zbrali skoraj 160.000 evrov, ki so jih namenili za nakup številnih defibrilatorjev, inkubatorjev za nedonošenčke, UZ naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenj, financirali nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov.

V akciji Manj svečk za manj grobov sodelujejo številne lokalne organizacije in občine ter prek 400 prostovoljcev. Ti so v dneh praznika spomina na mrtve ob stojnicah na pokopališčih in drugih lokacijah, kjer občani lahko v zameno za svoj prispevek prejmejo ekološko izdelano zastavico, ki jo pustijo na grobu svojih najdražjih. Projekt je v slovenskem prostoru že dobro prepoznan in uveljavljen. Lani je Mladinski svet Slovenije v okviru Naj prostovoljca projektu podelil tudi priznanje za posebne dosežke.

ZT

Prejšnji članekČudežna terapija
Naslednji članekNova ograja pred gimnazijo