Tudi letos bo Fundacija Svečka izpeljala projekt Manj svečk za manj grobov. Projekt so leta 2009 zasnovali mladi, do letošnjega leta so ga razširili že v 30 slovenskih krajev, tako je postal vseslovenski. Je projekt ekološko-humanitarne narave, ki želi na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja.

V preteklih letih so v okviru projekta zbrali preko 500.000 evrov, ki so jih namenili za nakup številnih defibrilatorjev, inkubatorjev za nedonošene otroke, UZ naprav za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenj, financirali nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov.

V projektu sodelujejo številne lokalne organizacije in občine ter preko 400 prostovoljcev, ki okrog 1. novembra delujejo na stojnicah na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih. Tam obiskovalci  v zameno za svoj prispevek prejmejo ekološko izdelano zastavico, ki jo pustijo na grobu svojih najdražjih. Projekt je v slovenskem prostoru že dobro poznan in uveljavljen. Vsako leto raste in je medijsko zelo dobro pokrit. V preteklih letih je projekt prejel tudi priznanje za posebne dosežke Mladinskega sveta Slovenije, ter nagrado za naj prostovoljca, ki ga podeljuje Državni svet Republike Slovenije.

Dobrodelno društvo Fundacija svečka vsa zbrana sredstva v celoti prenese prejemnikom, ki so vnaprej znani in delujejo v lokalnem okolju, kjer so bila sredstva zbrana (bolnišnice, varstveno delovni centri, reševalne postaje, domovi starejših občanov in drugi).

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekEnergetsko svetovanje
Naslednji članekOPN Prapretno 3