Dobrodelno društvo Fundacija Svečka ponovno organizira akcijo Manj svečk za manj grobov 2022. Projekt je bil zasnovan s strani mladih leta 2009 in se je do letošnjega leta razširil že v več kot 20 slovenskih občin. To je projekt ekološko-humanitarne narave, s katerim želijo zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob Dnevu mrtvih in hkrati zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja.

V preteklih letih je bilo zbranih preko 350.000 evrov, ki so jih namenili za nakup številnih defibrilatorjev, inkubatorjev za novorojenčke, UZ naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Zbrana sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenj, financirali so nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov.

V projektu sodelujejo številne lokalne organizacije in občine ter preko 500 prostovoljcev, ki so v dneh okrog 1. novembra prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih. Projekt je v slovenskem prostoru že dobro prepoznan in uveljavljen. V preteklih letih je prejel tudi priznanje za posebne dosežke s strani Mladinskega sveta Slovenije ter nagrado za naj prostovoljca, ki ga podeljuje Državni svet Republike Slovenije.

Dobrodelno društvo Fundacija Svečka vsa zbrana sredstva v celoti prenese prejemnikom, ki so vnaprej znani in delujejo v lokalnem okolju, kjer se sredstva zbirajo. V letošnjem letu bodo vsa zbrana sredstva namenili Leopoldu Bučevcu, ki je obolel za multiplo sklerozo, za nakup električnega vozička in izgradnjo klančine, ki mu bo omogočala izhod iz stanovanja.

Savus

Foto: arhiv Savus