četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Majcen, Meterc in Vengušt

Milko Majcenje prejel priznanje za dolgoletno aktivno in predano delo na področju lutkarstva.
Že kot otrok se je vključil v lutkarsko dejavnost v hrastniškem Konzumu in v skupini sodeloval vse do njene večletne prekinitve. Počel je skoraj vse, od branja vlog, vodenja lutk, tehničnih opravil in še česa. Na koncu je zaradi strokovne usposobljenosti pristal v tehnični ekipi, ki je izdelovala scene, pripravljala svetlobne in zvočne efekte in tehnično izvedla vsako predstavo. V letu 2005, ko se je lutkarska dejavnost v Hrastniku ponovno obudila, je bil med prvimi, ki so v hrastniškem muzeju začeli v okviru lutkoteke obnavljati lutkovne predstave. Ponovno je prevzel delo v tehnični ekipi in v zadnjih desetih letih skoraj ni bilo predstave, na kateri Milko ne bi dal znaka za njen začetek. Je vesten in zanesljiv član, predan lutkam in lutkarstvu.

Ervin Meterc
je prejel priznanje za dolgoletno in uspešno udejstvovanje v Steklarski godbi Hrastnik. Že dolga leta, vse od 1992, je Meterc član Steklarske godbe Hrastnik. Pred tem je enajst let igral v Delavski godbi Trbovlje. Ervin je samouk, zelo veliko truda je vložil v učenje klarineta. S svojim znanjem, ne le s klarinetom, ampak tudi z igranjem na veliki boben, je mnogokrat priskočil na pomoč pri igranju koračnic in na promenadnih koncertih. Godba mora imeti stalen in dober ritem, katerega je Ervin vedno znal izvabiti iz bobna. Med mlajšimi člani je dobro zapisan, saj svoje znanje rad deli z njimi, pa tudi kakšno vragolijo iz mladih let jim zaupa. Vsa godba ga pozna zaradi njegovega izvajanja »Verice«.
Ljubiteljska kultura temelji na ljubezni do kulture in zagnanih posameznikih, ki s svojim delom pripomorejo k uspešnemu delovanju društev. Ervin Meterc je eden izmed njih.

Valter Vengušt
je prejel priznanje za aktivno in predano delo v Rudarski godbi Hrastnik. Vengušt je svojo glasbeno pot začel že zelo zgodaj. V Glasbeni šoli Hrastnik se je najprej učil trobento, nato pa pozavno, katere še danes ne izpusti iz rok. Rudarski godbi Hrastnik se je pridružil v letu 2003, le malo po praznovanju 150 letnice godbe. Zato je v letu 2013, ko je godba praznovala 160 letnico, z vso zagnanostjo sodeloval pri pripravi in izvedbi častitljive obletnice. Aktivno sodeluje tudi v organih društva; osem let je član upravnega odbora, trenutno podpredsednik disciplinske komisije, pomaga pa tudi pri urejanju notnega gradiva. Vedno je poln novih idej. Na njegovo pobudo so godbeniki ustanovili sekcijo big banda, ki se je prvič predstavil na novoletnem koncertu v letu 2015.
Godbeniški kolegi pravijo, da je Valter oseba, s katero ni nikoli dolgočasno, vedno pa je pripravljen pomagati drugim. Je godbenik z dušo in srcem.

MP

Isti avtor