Poleg številnih obiskovalcev so bili navzoči predsedniki in člani veteranskih društev in združenj iz zasavskih občin. Na srečanju je sodeloval tudi Rudolf Pfajfar, generalni sekretar Zveze društev General Maister.
Udeležence srečanja je pozdravil predsednik Društva generala Maistra za Zasavje Emil Štern. Baritonist Rihard Majcen in harmonikar Jernej Pikel sta kulturni del prireditve začela s pesmijo Gustava Ipavca Slovenec sem, ki je nekakšna himna društev generala Maistra. Štern je izrazil zadovoljstvo, da je prireditev v knjižnici, saj je bil Rudolf Maister tudi strasten ljubitelj knjig, bibliofil, ki si je ustvaril eno največjih in najlepših zasebnih knjižnic na Slovenskem. Ob 80. obletnici bojev za Maribor in severno mejo so v Univerzitetni knjižnici Maribor uredili posebno sobo z imenom Maistrova knjižnica, v kateri je 5200 enot gradiva. Štern se je poklonil spominu na izjemnega Slovenca in vse tiste domoljube, ki so se v vseh prelomnih zgodovinskih trenutkih zavedali, da je treba nekaj storiti za svoj narod.

»V Maistrovih vojaških enotah so se borili tudi možje iz vseh zasavskih občin,« je povedal. »O treh iz Hrastnika – Avgustu Dolinšku, Peru Cestniku in Jožetu Grozniku in o njihovih življenjskih poteh se boste lahko seznanili na razstavljenih panojih v tem prostoru. O ostalih osmih še zbirajo podatke. Poznamo tudi imeni dveh Maistrovih borcev iz Zagorja, in sicer rudarja Alberta Satlerja in Ivana Slaparja. Imena trboveljskih borcev pa žal niso znana.«

General Maister ni bil samo vojak in bojevnik, bil je tudi pesnik. Nekaj pesmi iz njegovih pesniških zbirk je prebral Enej Vidovič, predstavnik mlajše generacije društva.

Alenka Juvan, ki vodi muzej v rojstni hiši Rudolfa Maistra v Kamniku, je spregovorila o domoljubu, pesniku in svetovljanu ter njegovem pomenu za Slovence. Med drugim je dejala: »Še vedno premalo poudarjamo, da med vojaškimi osebnostmi tudi v svetu ni prav veliko mož, ki bi v sebi združevali umetnika in vojaka. In oba skupaj, Maister umetnik in Maister vojak, sta Slovencem postavila temelje za današnjo samostojno državo. Če namreč Maister ne bi bil tudi senzibilen človek z globoko narodno zavestjo, takrat v Mariboru ne bi kot drzni in neposlušni vojak postavil vsega na kocko, tudi svoje življenje. In brez Rudolfa Maistra Slovenije danes skoraj gotovo ne bi bilo na zemljevidu Evrope …«

Juvanova je obiskovalce prijazno povabila v njegovo rojstno hišo, v kateri je od leta 2013 tudi muzej. Stalno razstavo o Rudolfu Maistru je vsebinsko uredila direktorica MMK Zora Torkar. »Vsako leto okrog Maistrovega rojstnega dneva postavimo tudi občasno razstavo. Lani smo ga predstavili bolj kot pesnika in kulturnika, kot Moža besede in duha (naslov lanske razstave). Ob razstavi smo posneli tudi film z enakim naslovom,« je povedala Juvanova.

Film so si udeleženci prireditve ogledali. Ustvarjalci filma so ustvarili čuteč filmski zapis, narejen z velikim spoštovanjem do svojega rojaka in na vsakem koraku kaže, kako so Kamničani ponosni nanj. Radi poudarjajo, da živijo v Maistrovem mestu.

Prireditev sta zaključila baritonist Rihard Majcen in harmonikar Jernej Pikel, nadaljevalo pa se je druženje, ob katerem so si mnogi na panojih ogledali fotografski material in življenjepis treh hrastniških Maistrovih borcev. Material je zbral in uredil Marjan Dolanc, podpredsednik zasavskega društva.

Fanči Moljk

Prejšnji članekŠkvarčeva zasedla županski stolček
Naslednji članekBomba v Trbovljah