Prvič, in zanesljivo ne zadnjič, je v Zagorju potekala zasavska proslava ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra, ki ga praznujemo 23. novembra. Dogodek je potekal v obnovljenih prostorih vile Medee v Zagorju, glavni organizator pa je bilo Društvo generala Maistra za Zasavje.

S prireditvijo smo se nastopajoči in številni gledalci poklonili vojaku, pesniku, slikarju, bibliofilu, zavednemu in pogumnemu Slovencu. Dogodek so obogatili s svojo prisotnostjo in pozdravnimi govori predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec, župan občine Zagorje Matjaž Švagan in predsednik Društva generala Maistra za Zasavje Radigoj Perger.

Spominski, izobraževalni, razvedrilni kulturni program so soustvarjali pevski zbor Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje z zborovodjo Nenadom Petrovićem, pevci Loškega glasu z zborovodjo Luko Groboljškom, godalni orkester Glasbene šole Zagorje z dirigentom Klemnom Benkom ter Vasja, Lovro, Blaž in Tinkara -učenci zasavskih osnovnih šol pod mentorstvom Mojce Lazar Doberlet.

S petjem, prebiranjem Maistrovih vojaško-strateških razmišljanj in njegove poezije so nastopajoči skušali gledalcem približati pomen delovanja Rudolfa Maistra za širše slovensko področje, za dobrobit celotnega slovenskega naroda.

Medijska podpora ETV pa je omogočila, da si bo še večje število Zasavcev lahko ogledalo prireditev, ki so jo izvedli občinsko, generacijsko in kulturno raznoliki, a ciljno povezani Zasavci.

Predstavniki Društva generala Maistra za Zasavja smo se ob tem prazniku poklonili spominu  Rudolfa Maistra tudi s položitvijo venca v Hrastniku pred spominsko ploščo generalu Maistru in njegovim borcem za severno mejo z območja Zasavja. Spominski venec smo položili tudi v Zagorju pred spomenik veteranom 1. svetovne vojne.

Mojca Lazar Doberlet

Foto: arhiv DGMZ


 

Prejšnji članekNa jamatlonu 81 ekip
Naslednji članekRevija zasavskih glasbenih šol