ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Maister na Mlinšah

Kulturno društvo Mlinše je v svoj letošnji program razstav v sodelovanju z Društvom generala Maistra za Zasavje in Zveze društev generala Maistra vključilo tudi zanimivo razstavo in predavanje Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister.

Letošnje leto je Vlada Republike Slovenije razglasila za leto generala Rudolfa Maistra – Maistrovo leto ob njegovi 150 letnici rojstva in 90 letnici smrti ter v čast in spomin na velikega Slovenca in domoljuba Rudolfa Maistra. Ob tej obletnici po Sloveniji poteka več prireditev in dogodkov. Eden od teh je navedena razstava, ki nosi tudi sporočilo V spomin in opomin.

Rudolf Maister je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne po razpadu avstro-ogrske monarhije dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govorečega območja Slovenije in Koroške prišel takrat pod slovensko oz. jugoslovansko upravo. Maistrovo celotno javno delovanje je bilo prežeto z domoljubjem in vizijo po uresničenju slovenske ozemeljske celovitosti. Maistrova vloga v kolektivni zavesti Slovencev je neprecenljiva zaradi dosežkov njegovih prizadevanj, kot je meja na Štajerskem, ki je vse do danes obveljala kot državna meja.

Rudolf Maister je umrl 1934 leta na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru. Od leta 2005 dalje je 23. november kot dan Rudolfa Maistra slovenski državni praznik.

V sodelovanju s Društvom generala Maistra za Zasavje in Zveze društev generala Maistra je bila razstava na ogled v dvorani na Mlinšah. Predavanje pa je v ponedeljek, 17. junija izvedla predsednica Zveze DGM Lučka Lazarev Šerbec.

Radigoj Pergar

Foto: KD Mlinše


 

Isti avtor