četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

»Maček« in zdravila zanj

Zaradi alkohola pogosteje hodimo na stranišče, kar posledično privede do dehidracije. Ta pa je tudi najpogostejši vzrok za ostale simptome »mačka«.

Zdravila za »mačka« so bolj kot ne mit. Ni jih (zdravil), so pa stvari, ki jih lahko storite, da se mu izognete ali pa vsaj omilite neprijetne posledice.

Namigi za preprečitev

  • ne pijte več, kot lahko prenesete. Če ne veste koliko to je, potem bodite previdni.
  • Ne pijte alkohola na prazen želodec. Predno se odpravite ven, pojejte obrok, ki vsebuje ogljikove hidrate (testenine ali riž) ali maščobe. Hrana bo upočasnila absorpcijo alkohola.
  • Ne pijte temnih alkoholnih pijač, če ste ugotovili, da ste nanje občutljivi. Temne pijače namreč vsebujejo naravne kemične sestavine, ki vzdražijo krvne žile in tkivo v možganih ter tako poslabšajo »mačka«.
  • Med vsako enoto alkoholne pijače pijte vodo ali negazirano brezalkoholno pijačo. Gazirane pijače pospešijo absorpcijo alkohola v telo.
  • Pred spanjem spijte dovolj (približno pol litra) vode. Imejte kozarec vode ob postelji, da boste naredili požirek, če se ponoči zbudite.

Zdravljenje »mačka«

Če se naslednje jutro zbudite in se počutite katastrofalno, najbrž niste upoštevali našega nasveta.

Odpravljanje mačka vključuje hidracijo telesa, kar pomaga pri odpravi bolečih simptomov. Najboljša rehidracija je pitje vode pred spanjem po večeru pitja.

Zdravila proti bolečinam lahko pomagajo proti glavobolu in krčem v mišicah.

Sladka hrana lahko pomaga proti drgetu. V nekaterih primerih bo najprej treba vzeti antacid, da se pomiri želodec. Juha je dober vir vitaminov in mineralov, ki zapolnijo izrabljene zaloge. Njena poglavitna prednost je lahka prebavljivost – pomembno za občutljiv želodec.

Izgubljeno tekočino lahko nadomestite tudi z »dolgočasnimi« pijačami, kot so voda ali izotonične pijače.

Izogibajte se

»Klin s klinom« oziroma pitje alkohola ne pomaga. Pitje alkohola zjutraj je tvegano početje, saj se simptomi »mačka« samo preložijo na kasnejši čas, ko bo alkohol »izhlapel« iz telesa.

Če je za vami naporna noč (tudi če ste brez težav), zdravniki priporočajo vsaj 48 ur »počitka«, da se telo opomore. Seveda »maček« pomaga pri tem nasvetu.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm. 

lekarna-pusnik-logo

 
http://www.lekarna-pusnik.si

Isti avtor