ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Lutkarsko dopoldne dobre volje

V prazničnem vzdušju so v soboto, 9. decembra, dopoldne člani Marionetnega gledališča Jurček popeljali hrastniške malčke in njihove starše v pravljico Frana Milčinskega-Ježka Zvezdico Zaspanko.

Mladi gledalci so nadvse pozorno spremljali dogodivščine male zlatolase zvezdice, ki jo boter Mesec pošlje na zemljo. Tja jo pošlje zato, ker pri opravljanju svoje službe na nebu vedno znova zaspi in zamuja, zaradi česar se potem na zemlji dogajajo razne kolobocije, ko otroci ne spe, mornarji se izgubljajo, pesniki so zmedeni.

Gledalci so se srečali s Sladoledarjem, Papigo, Človekom iz Gumija, Zvezdogledom in strašnim, čisto pravim razbojnikom Ceferinom, ki ima kamen namesto srca in se ga vsi neznansko bojijo. Pa vendar zelo pogreša mamo. Rad bi ji napisal pismo, a ne zna napisati »ljuba«. Prijazna Zvezdica ga nauči napisati to besedo, kar povzroči pri brezsrčnem razbojniku silovito spremembo. Naenkrat mu začne biti srce in začutisilovito željo, da bi obiskal ubogo osamljeno mamo. Na, pa zvezdica spet ostane sama, nikogar več nima. A boter Mesec je ni pozabil. Pokliče jo nazaj na nebo. Saj je njena kazen že potekla. Pesnik spet najde rimo na besedo lonec, mornarji pa svojo zvezdo vodnico.

Vendar s tem predstava še ni bila končana. Kot vedno po končani predstavi popeljejo lutkarji svoje lutke pred zaveso. Opazovati reakcije otrok, ko se v živo srečajo s svojimi pravljičnimi junaki, pa je bilo za vse v dvorani nepopisno lepo doživetje.

Milko Plahuta

Isti avtor